Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 360 döda i viruset – börsen rasar i Kina

10-tal svenskar tillbaka från virusets epicentrum – här landar planet på Arlanda.
Tjeckiska och slovakiska medborgare landar på Vaclav Havel Airport i Prag efter att ha evakuerats från Wuhan.Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kunder bär ansiktsmasker i en mataffär i Nan'an, Fujian-provinsen, Kina.Foto: STRINGER/SHUTTERSTOCK / STRINGER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Börserna i Kina rasade när de öppnade igen efter nyårsledigheten. Foto: JEROME FAVRE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset har orsakat börsras i Shanghai, där marknaden sjunkit med åtta procent under måndagsmorgonen.

Samtidigt rapporteras att över 360 personer i Kina nu har avlidit efter att ha blivit sjuka av det nya coronaviruset. 

Sent på söndagskvällen landade 11 svenskar som evakuerats från staden Wuhan – smittans epicentrum – i ett specialchartrat plan.

Den officiella siffran för smittade i Kina, inklusive Taiwan, Hongkong och Macau, är nu 17,238 personer.

Kinas regering har i dag gått ut och bett om internationell hjälp, bland annat med ansiktsmasker, för att fortsätta kämpa mot virusutbrottet. Hua Chunying är Kinas utrikesdepartements talesperson. 

– Vad Kina brådskande behöver just nu är munskydd, skyddsdräkter och skyddsglasögon, sade hon vid en presskonferens, enligt The Guardian.

Utanför Kinas gränser har 150 personer bekräftats som smittade av det nya coronaviruset.

Stängda gränser och börsras

Allt fler länder stänger nu sina gränser för utländska medborgare som reser från Kina, och under måndagsmorgonen sällade sig Nya Zeeland och Maldiverna till bland andra USA, Australien och Ryssland.

Sverige har dock inte tagit ett sådant beslut, och flera flighter från Kina kommer att landa på svenska flygplatser de kommande dygnen.

Även den kinesiska börsen har påverkats negativt av viruset, och när Shanghai i dag öppnade för första gången sedan det kinesiska nyåret rasade den med åtta procent.

Det är det största raset på fem år, enligt nyhetsbyrån AFP.

Flera sjuka på svenskarnas plan

Elva svenskar landade på Arlanda flygplats i går kväll, efter att ha fått resa med specialchartrade flygplan tillsammans med 243 andra européer från Wuhan i Hebei-provinsen.

Frankrikes hälsominister Agnes Buzyn bekräftade i går för nyhetsbyrån AFP att 36 personer på planet visat symptom på coronavirussmitta.

Av dessa steg 20 personer av när planet mellanlandade i Frankrike, medan de 16 andra fortsatte.

Det är ännu inte klart om någon av de 16 sjuka personerna är svenskar.

Svenskar sätts inte i karantän

De elva som landade på Arlanda i går har fått åka hem, och till skillnad från i andra länder sätts de inte i karantän, meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Har de testats för viruset eller har man bara tittat efter symptom? 

– Det är Folkhälsomyndigheten som har ansvar för att man genomfört de undersökningar som man anser behövs. Det har läkare och epidemiologer bestämt, säger Maria Bergstrand vid MSB-

Varför gör inte Sverige som andra länder och sätter medborgarna i karantän i två veckor? 

– Det är Folkhälsomyndigheten som har ansvaret och rättigheten att fatta den typen av riktlinjer och beslut även i det fallet, säger Maria Bergstrand. 

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för smitta är ”minimal”. Därmed anses det räcka med frivillig kontakt med sjukvården efter att de evakuerade svenskarna transporterats till sina hemorter.

De kommer att få instruktioner om att hålla kontakt med sjukvården och smittskyddet under 14 dagar för att avskriva risken för smitta. 

Så ska de evakuerade svenskarna agera nu

MSB om flygevakueringen nästa steg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.