Byggnad i Concepcíon i Chile förstördes i skalvet. Foto: AP
Byggnad i Concepcíon i Chile förstördes i skalvet. Foto: AP

Över 300 döda i jordbävningen i Chile

Publicerad
Uppdaterad
Tidigt på söndagsmorgoenn beräknades antalet dödsoffer efter det svåra jordskalvet i Chile till över 300, men överblick över skadorna saknas fortfarande. Skalvet, som uppmättes till 8,8 på richterskalan, hade sitt epicentrum 30 mil söder om huvudstaden Santiago.
- Allt började falla till golvet. Jag kände mig livrädd, säger Marco Vidal som bor på Crown Plaza Hotel i Santiago.
Förödelse i Santiago.Foto: AP
Foto: AP


Skalvet inträffade 03.35 lokal tid ( 07.35 svensk tid) och hade sitt epicentrum i staden Concepcíon som ligger 30 mil söder om huvudstaden Santiago. Det är det i särklass kraftigaste i världen i år, också jämfört med jordbävningen i Haiti i januari.
Under hela lördagen förekom efterskalv, det största med magnituden 6,9.
Marco Vidal bor på hotell Crown Plaza i Santiago och han berättar för Sky News:
- Allt började ramla till golvet. Lamporna och allt. Och det rörde sig som från norr till söder, säger han.

Byggnader rasade

Tre timmar efter skalvet slog en jättevåg till mot Chiles kust. Lilla staden Talcahuano vid Stilla havet översvämmades av 2,5 meter höga vågor. Dessutom dränktes Robinson Crusoe-ön, utanför Valparaiso, av jättevågen. Där dog minst fem personer och fortfarande saknas elva personer. Chile har skickat en räddningsstyrka till ögruppen, 70 mil från kusten.
Den materiella förödelsen blev stor och flera stora byggnader rasade samman i Concepcíon. Även i Santiago rasade en motorvägsbro samman och landets stora internationella flygplats kommer att vara stängd under de närmaste 24 timmarna.
El- och telenäten fungerar dåligt och enligt de chilenska myndigheterna kan det ta upp till tre dagar innan omfattningen av skadorna kan fastslås.
Tidigt på söndagsmorgoen beräknades antalet dödsoffer till över 300, även om den officiella siffran fortfarande var på 214.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag