Över 30 döda vid protester i Libyen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ismail Zitouny/Reuters

Över 30 människor har dödats och 235 skadats i Libyens huvudstad Tripoli. Väpnade milismän öppnade eld rakt in i en folkmassa som samlats för att protestera mot milisernas närvaro.

"Nej till miliser – ja till polisen och armén" stod det på banderollerna vid demonstrationen på Meliana-torget i Libyens huvudstad Tripoli, där hundratals personer inklusive barn samlats på fredagen. Mäktiga miliser, tidigare rebeller i inbördeskriget 2011 mot ledaren Muammar Gaddafis styrkor, från flera städer har sedan upproret dröjt sig kvar i Tripoli, och demonstranterna krävde nu att de skulle ge sig av.

Protesten rörde sig mot högkvarteret tillhörande en milisgrupp från staden Misrata. Milismännen i byggnaden sköt först varningsskott i luften, men öppnade sedan eld in i folkmassan. Delar av demonstranterna besvarade skotten med att tända eld på flera av byggnaderna där milismän fanns.

Minst 31 människor dödades och 235 skadades, enligt uppgift från hälsominister Noureddin Doghman till tv-stationen al-Ahrar.

Premiärminister Ali Zeidan uppmanade på kvällen alla milisgrupper att lämna staden.

– Alla väpnade miliser måste lämna Tripoli, utan undantag, sade han vid en presskonferens.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.