Över 30 döda efter upplopp i Iran

Mahsa Aminis kusin: ”Glad tjej som levde i ett mindre bra land”.
Bild från upploppen i Teheran under onsdagen.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Över 30 människor har dött efter upplopp i Iran, skriver nyhetsbyrån AFP.

Upploppen kommer efter att en 22-årig kvinna misshandlades till döds av sedlighetspolisen efter att hon burit sin slöja ”fel”.

Det var förra veckan som iranska Mahsa Amini, 22, dog efter att hon våldsamt gripits i Teheran. Orsaken till att hon greps var att hon bar sin slöja på ett ”fel sätt.

Sedan dess har flera protester och upplopp ägt rum i diktaturen.

På sociala medier har bilder och filmklipp delats – där kvinnor kan ses bränna sina slöjor och ropa slagord som ”död åt diktatorn”.

Nu rapporterar AFP, med hänvisning till iransk statstelevisionen, att minst 31 personer dödats i protesterna.

”Stenåldern”

Många demonstranter har uttryckt oro för att landets regim ska stänga ner internet i Iran – vilket landet gjorde i samband med de stora protesterna 2019, skriver Reuters.

Netblock som övervakar internetåtkomsten i världen uppger att landet strypt åtkomsten till Instagram, som är det sociala medie som tillåts i viss skala, enligt nyhetsbyrån.

Den välkända iranska bloggaren och aktivisten Hossein Ronaghi följer protesterna och har tidigare berättat om landets hårda lagar mot kvinnor.

– Situationer för kvinnor i Iran är väldigt sorglig. Lagarna relaterade till familj, äktenskap och skilsmässa är från stenåldern och väldigt bakåtsträvande. Kvinnor är högutbildade men exkluderas från arbetsmarknaden och, i flera fall, under de reaktionära lagarna, dödas av sina pappor. Och systemet straffar inte pappan eller maken, säger han till Expressen.

https://twitter.com/AFP/status/1572927645729316865

Upprörda känslor efter att 22-åriga Mahsa Amini dödats

Upprörda känslor efter att 22-åriga Mahsa Amini dödats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.