Hundratals måste tvätta kläder efter nervgiftattacken

Polis och militär i skyddsutrustning för bort en ambulans för teknisk undersökning.
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den tidigare ryske spionen Sergej Skripal förgiftades av nervgas.
Foto: MISHA JAPARIDZE / AP TT NYHETSBYRÅN

Uppemot 500 personer som besökt de berörda platserna i Salisbury måste tvätta kläder och mobiltelefoner, rapporterar Sky News.

Detta efter den nervgiftsattack som förgiftade ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Spår av giftet har hittats vid den restaurang där de åt och polisen är nu särskilt intresserade av en blombukett vid den avlidna hustruns grav, skriver Daily Mail.

– Begränsad mängder spår efter giftet har hittats i både restaurangen och puben, säger Jenny Harries på Public Health England under en presskonferens.

Utredningen kring vad som hänt den ryske ex-spionen Sergej Skripal, 66, och hans dotter Julia, 33, pågår febrilt i brittiska Salisbury. Skripal och hans dotter hittades medvetslösa utanför ett köpcentrum förra söndagen och fördes till sjukhus. 

Myndigheterna misstänker att det rör sig om en attack med nervgift. Deras tillstånd är en vecka efter dådet kritiskt men stabilt uppger sjukhuschefen Jenny Harries i samband med en presskonferens på söndagen.

Samtidigt vädjar polisen om ytterligare tips från allmänheten:

– Vi ber alla som varit i området förra söndagen att höra av sig till oss, oavsett hur obetydlig informationen är, säger Kier Pritchard, polischef i Wiltshire.

Folk uppmanas tvätta tillhörigheter

Uppemot 250 antiterrorpoliser och ett 100-tal militärer deltar i den växande utredningen. Polisen har identifierat fem misstänkta brottsplatser, bland annat restaurangen Zizzi där Skripal och hans dotter åt två timmar innan de förgiftades.

Enligt BBC har man på söndagen hittat spår av nervgiftet på restaurangen. Ingen annan som befunnit sig på restaurangen tros vara i fara, även om en polis som var tidigt på platsen insjuknade och ytterligare ett 20-tal personer har fått uppsöka vård.

Trots det måste nu uppemot 500 personer som besökt restauranger och pubar i området tvätta sina kläder, mobiltelefoner och andra tillhörigheter enligt uppmaning från polis, rapporterar Sky News.

Undersöker misstänkt blombukett

Av de fem platserna som är intressanta för utredningen tittar polisen nu särskilt på Skripals avlidna hustrus grav och en blombukett som placerats där, skriver Daily Mail.

En källa uppger för tidningen att polisen misstänker att buketten skickats till Skripals hem, där avsändaren utgett sig för att ha varit en vän till hustrun, och att han uppmanades placera dem vid graven.

– Allt handlar om blommorna just nu, den färska buketten vid graven. Det verkar som att Skripal gick dit precis innan han gick till parkeringsplatsen, säger källan.

Brittisk polis hoppas nu att över 200 vittnen och mer än 240 bevisföremål ska lösa mysteriet hur Skripal och hans dotter fått i sig nervgift.


LÄS MER: Gravar undersöks efter giftattack mot ex-spion 


Storbritanniens inrikesminister Amber Judd.
Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Misstankar har riktats mot Ryssland

Brittiska medier och politiker har riktat misstankar mot Ryssland, vars utrikesminister Sergej Lavrov förnekat anklagelserna. Enligt inrikesminister Amber Rudd är det för tidigt att säga vem som ligger bakom. Polisen har även sökt ledtrådar i Sergejs Skripals hem och på den pub och restaurang han tros ha besökt med dottern innan händelsen.

Under fredagen genomsökte polisens tekniker en kyrkogård där Skripals son och fru ligger begravda. Sonen Alexander dog i Sankt Petersburg förra året, 43 år gammal. Hans fru Liudmila dog i cancer vid 60-årsålder 2012.

Sergei Skripal dömdes till 13 års fängelse i Ryssland 2006, efter att ha röjt flera ryska spioners identiteter till den brittiska underrättelsetjänsten MI6. Han var en av fyra personer som släpptes av Moskva 2010 i utbyte mot tio ryska spioner som fängslats av amerikanska FBI.

LÄS MER: Mats Larsson: Nervgift är inget vanliga kriminella har i fickan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.