Över 200 vädjar: Vill räddas till Sverige

Utrikesminister Ann Linde (S): Fortsätter undersöka möjligheter
Ann Linde.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Talibaner står vakt vid flygplatsen i Kabul.
Foto: STR / AP TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska soldater vid flygplatsen.
Foto: SHEKIB RAHMANI / AP TT NYHETSBYRÅN
Många personer vill räddas från Kabul.
Foto: SHEKIB RAHMANI / AP TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska helikoptrar.
Foto: PETER SMEDBERG / U.S. ARMY / POLARIS POLARIS IMAGES

Sverige förbereder evakuering av de lokalanställda som arbetat vid ambassaden i Kabul och deras familjer samt andra personer med svenskkoppling. 

Sammanlagt rör det sig över 200 personer som håller sig gömda samtidigt som talibanerna nu börjat söka igenom hus och förhöra Kabuls invånare. 

– Det känns fruktansvärt att vi lämnade de lokalanställda, säger en tidigare anställd vid ambassaden. 

Den svenska ambassaden i Kabul är utrymd. Samma dag som talibanerna tog över Afghanistans huvudstad evakuerades den svenska personalen med hjälp av amerikanska helikoptrar. De flögs först till en uppställningsplats för helikoptrar och sedan vidare till väntande amerikanska militärtransporter på Kabuls flygplats. I söndags natt lämnade svenskarna Afghanistan. Enligt uppgifter till Expressen var det så trångt ombord på planen att några av svenskarna fick sitta på golvet. 

Ingen av de lokalanställda som arbetade på ambassaden var med ombord. Sverige arbetar nu intensivt med att försöka lokalisera de anställda och deras familjer som håller sig gömda undan talibanerna. Det är ett arbete som måste gå fort. Bland de över 200 personer som UD nu söker kontakt med finns den största gruppen på den så kallade svensklistan, de är svenskar som befinner sig i Afghanistan. Utöver dem ska den lokalanställda personalen och deras familjer erbjudas en plats ombord på planen till Sverige. 

– Ingen litar på Talibanernas löften om amnesti, säger en person som tidigare varit anställd vid ambassaden.

– Så sent som för några dagar sedan var planen att alla skulle lämna tillsammans, men i sista stund förändrades allt. 

Vädjan i brevet: ”Vi är lämnade här”

Expressens korrespondent Magda Gad som är på plats i Kabul berättar att Talibanerna har börjat gå runt i bostadsområden och genomsöka hus, förhöra människor och be invånarna att sälja ut varandra. Flera personer ska ha förts bort av de beväpnade extremisterna. 

– Vi är lämnade här. Om de bryr sig om oss måste de bry sig om våra familjer också, säger en lokalanställd till Magda Gad. 

– Våra levnadsvillkor är annorlunda än i Sverige. Vi bor tillsammans med äldre och på grund av vårt arbete är också de i fara. Dom blir dödade i stället för oss. 

Sverige står inför svårigheten att lokalisera alla dem som ska erbjudas skydd, samt att få dem säkert till flygplatsen genom det nät av vägspärrar som talibanerna byggt upp på bara några dagar. 

Svenska plan ska användas

Enligt uppgift till Expressen arbetar nu Sverige på två spår för att klara av evakueringen. Två plan står startklara i Doha i väntan på klartecken att flyga in till Kabul, vilket inte alls är säkert att de får. Utrikesminister Ann Linde bekräftade under en pressträff på tisdagen att planen är att använda Herculesplan vid evakueringen. 

– Jag kan inte ge någon information gällande när eller om Herculesplan från Sverige kommer att kunna landa i Kabul. 

I annat fall är Sverige beroende av hjälp från i första hand USA för att få ut de personer som annars riskerar att bli fast i talibanernas våld. 

Ann Linde berättar att evakueringsarbetet är svårt, dels då endast militära transportflygplan får landa på Kabuls flygplats och dels då afghanska medborgare stoppas vid flygplatsen. Hon uppmanar talibanerna att släppa förbi medborgarna. 

– Ni måste låta människor att komma in på flygplatsen och komma upp i planen. 

På tisdagsförmiddagen skrev Ann Linde Twitter och att svensk personal evakuerats till Stockholm. Hon tackade för deras insats och välkomnade dem hem. Men alla svenskar vid ambassaden var vid den tidpunkten inte hemma i Sverige. Fyra personer var då kvar på en förläggning i Doha, där de väntar på att ta sig hem. Personerna tillhörde säkerhetspersonalen på ambassaden. Enligt uppgift till Expressen tog de hand om samtliga vapen som fanns på ambassaden innan byggnaden övergavs. Den övriga personalen flögs hem med reguljärflyg från Doha, men de fyra som blev kvar ska flygas med med en särskild transport. 

Raket slog ner i närheten av ambassaden

Veckan fram till talibanernas övertagande av Kabul var dramatisk för den svenska personalen. Vid ett tillfälle ska en en raket ha slagit ner i närheten av ambassaden och personalen fick sätta sig i säkerhet i skyddsrum. De sista dagarna ska en hund som fanns på den svenska ambassaden ha avlivats för att inte överges när personalen flydde. 

Ann Linde uppmanade alla svenskar som befinner sig i Afghanistan att skriva upp sig på ambassadens så kallade svensklista.

Expressen har under dagen sökt UD för en kommentar om uppgifterna kring evakueringen av den svenska personalen och de lokalanställda afghanerna. 

Flygplan fyllt till bristningsgränsen • Minst 600 personer ombord
Ann Linde (S) om de lokalanställdas situation i Kabul

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.