Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilar flög i luften – kaos efter stormen

Flera döda efter monsterstorm.
Foto: Stephen Swofford / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jim Slosiarek / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATT MARTON / EPA

Fordon flög i luften, en stad delades på mitten och människor gömde sina barn i badkaret. 

Förödelsen blev stor när vårstormar och tornador slog till mot amerikanska södern och västern.

Minst 26 människor har omkommit.

Fler än 50 misstänkta tornador rapporterades in under fredagen i minst sju delstater, rapporterar CNN

Dödsfall har rapporterats från flera av dem, och totalt har minst 26 personer bekräftats avlidna. 

Den totala omfattningen på skadorna kunde ännu inte överblickas på lördagen, då över 530 000 hem och verksamheter fortfarande saknade ström.

Ett av de värst utsatta områdena var McNairy County i Tennessee där sju personer dödades.

I Belvidere, Illinois, längre norrut i USA slog en tornado till mot teatern Apollo där en hårdrocksfestival pågick. En man omkom när delar av taket rasade in och ytterligare ett 30-tal skadades under konserten.

Det vidsträckta stormsystemets vindar fick också bränder till skogs och på slätterna att ta fart. I Oklahoma skadades minst 32 personer och mer än 40 hem förstördes, i över 100 rapporterade bränder.

”Staden delad på mitten”

Förstörelsen var närmast ofattbar i det lilla samhället Wynne i Arkansas, omkring åtta mil från Memphis i Tennessee, där minst fyra personer omkom.

– Vår skola är borta, min kyrka är borta, sade Heidi Jenkins som driver en skönhetssalong i Wynne med omkring 8 000 invånare.

Tornadon som passerade genom staden krossade hustak och hela byggnader. Jennifer Hobbs, Wynnes borgmästare, beskriver det som att ”staden i princip är delad på mitten med skador från öst till väst”.

Även Arkansas huvudstad, Little Rock, med närmare 200 000 invånare, drabbades hårt av stormen. Omkring 2 600 byggnader skadades och runt 50 personer fördes till sjukhus, enligt stadens borgmästare Frank Scott Jr. 

– Det är overkligt varje gång du ser fordon som, bokstavligen, flyger i luften, säger Frank Scott Jr till CNN.

– Många var inte i sina hem, om de hade varit det, hade det varit en massaker.

På söndagen rapporterade den lokala väderstationen att en person i norra Little Rock dött till följd av samma tornado som passerat genom Wynne.

Stormvarningen räddade deras liv

Janice Pieterick och hennes make Donald Lepczyk fick larm om en inkommande tornado när de befann sig i sin husbil. De skyndade då hem till sin dotter på andra sidan gården i Hohenwald, Tennessee, bara minuter innan tornadon slog till.

– Vi fick henne och barnen att sätta sig i badkaret som ska vara det säkraste stället. Vi bara hukade oss ner för att alla dörrarna blåstes ut. Dörrarna fram på huset, bak på huset, alla fönster. Allt blåste sönder samtidigt, säger Lepcyk till CNN:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.