Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Över 13 000 underskrifter – för att få bort porr i skolan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Föräldrarna Jenny Holmström och Elsa Lantz är två av initiativtagarna bakom #porrfribarndom.
Foto: Privat
Kriminologen Nina Rung står bakom uppropet.
Foto: Privat

På kort tid har över 13 000 personer skrivit under uppropet #porrfribarndom.

Nu vill initiativtagarna införa porrfilter på alla skolor i Sverige – för att begränsa barns tillgång till pornografi.

– Vuxenvärlden kan inte svika barnen i detta längre, säger Elsa Lantz, en av initiativtagarna.

"Hälften av landets förskolor och skolor har fortfarande inte porrfilter. Cirka 90% av nätporren innehåller fysiska aggressioner som stryptag, slag, 'gagging' och sexistiskt språk som 'hora'."

Så skriver initiativtagarna bakom uppropet #porrfribarndom. Elsa Lantz och Jenny Holmström är två av föräldrarna som vill se en förändring – helst i går.

– Väldigt många har inte koll på hur pass grov, våldsam och förnedrande mainstreamporren är, jag insåg detta själv först när jag läste boken Visuell drog för ett år sen. Det i sig är ett stort problem. Då förstår kanske inte vi föräldrar behovet av att ställa in ett porrfilter hemma eller i barnens mobiler och prata med barnen, säger Elsa.

– Vi tror så klart inte att det går att trolla bort porr från internet, men det finns tekniska lösningar för att begränsa omfattningen av barnens tillgång av porr. 

I skrivande stund har över 13 000 personer skrivit på namninsamlingen.
Foto: Skärmdump

Syftet med uppropet är dels att göra porr mer svåråtkomlig för barn och unga i skolmiljöer genom tekniska lösningar, dels att lärare ska få utbildning och material för hur de kan resonera kritiskt kring porr.

– Vi har hört tillräckligt många vittnesmål från barnen själva om hur porren leder till att barn utsätter andra barn för sexuella övergrepp eller våld, säger Jenny Holmström.

Vill införa obligatoriska samtal

Elsa och Jenny hoppas nu att Skolverket och ansvariga politiker ska ge tydliga direktiv om att alla barn på samtliga skolor i Sverige omfattas av tekniskt skydd och samtal med eleverna.

– Men en teknisk lösning löser inte allt. Vi vill ha obligatoriska och regelbundna samtal med lärare som utbildat sig kring hur de kan prata om porr, sex, övergrepp och samtycke, säger Elsa Lantz.

– Vuxenvärlden kan inte svika barnen i detta längre. En flicka som kontaktade mig skrev att två killar på skolan höll fast henne och tryckte hennes huvud mot datorn och tvingade henne se våldsam porr. På skolans dator, på skoltid, i skolans lokaler.

"Uttrycks maskulinitetsnormen"

Kriminologen Nina Rung är en av personerna som står bakom uppropet.

– Det handlar om att föräldrar ska be sin skola och förskola se till att det finns ett skydd för barnen. Det måste tillämpas tillsammans med mer kunskap för både lärare, skolpersonal och elevhälsa, säger hon.

Hur påverkas barn av porr?

– I porren uttrycks maskulinitetsnormerna i vårt samhälle koncentrerat. Det handlar om mäns lust, mäns utlösning och hur man utsätter flickor och kvinnor i mainstreamporren för våld.

Nina Rung har under flera års tid vid stockholmspolisen utrett sexuellt våld mot barn.

– Där var det så otroligt tydligt att det finns en koppling mellan övergrepp och porr, säger hon.

När namninsamlingen avslutas skickas uppropet till utbildningsminister Gustav Fridolin, barnminister Åsa Regnér och gymnasieminister Anna Ekström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.