Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Över 100 identifierade efter påskupploppen

Stenkastning och bilbränder – dramatiska bilderna från påskhelgens upplopp.

De brutala attackerna mot poliser under påskhelgen filmades – av kroppskameror, drönare, helikoptrar, övervakningskameror och allmänhet.

Polisen har nu börjat tränga in i det enorma materialet.

Hittills har över 100 misstänkta gärningsmän identifierats.

I hela landet är nu tio misstänkta antingen anhållna eller häktade.

Polisens utredningsarbete har börjat ta fart efter påskhelgens våldsamheter i flera svenska städer där den danske högerextremisten och koranbrännaren Rasmus Paludan fått tillstånd för allmänna sammankomster.

En rundringning till polis och åklagare i de berörda städerna visar att långt över 100 misstänkta personer hittills har identifierats i videomaterialet.

Upploppsmakare satte eld på föremål och kastade sten i Navestad på påskdagen.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Östergötland: 60 identifierade

I stadsdelarna Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping deltog totalt flera hundra personer i våldsamma upplopp både på skärtorsdagen och på påskdagen.

– I Norrköping har omkring 30 personer identifierats och en försiktig uppskattning är att det är lika många i Linköping, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping.

Baserat på erfarenhet från tidigare våldsamma upplopp uppskattar han att 75–100 gärningsmän kan komma att identifieras i vardera staden.

Hittills har identifieringen genomförts genom att personerna på filmerna känts igen av enskilda poliser. Men utredarna har nu utbildats i ett datorprogram som används för igenkänning av exempelvis ansikten och detaljer på klädesplagg. 

– Den typen av hjälp behöver man av två skäl. Dels därför att det är ett så oerhört omfattande material, dels för att det är en mer objektiv identifieringsmetod. Sen ska naturligtvis mänskliga ögon också titta på det, säger Torsten Angervåg.

Totalt sitter nu tre personer häktade i Norrköping och två i Linköping. Alla är misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, ett brott som kan ge livstids fängelse.

Örebro: Ett 30-tal identifierade

I Örebro, där polisen utsattes för massiv stenkastning i Sveaparken på långfredagen, greps ingen på plats. Nu har fyra personer anhållits misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Betydligt fler misstänkta gärningsmän har identifierats av polisen.

– Vi är just nu uppe i ett 30-tal misstänkta individer som är identifierade, säger Emelie Bodegrim som är polisens kommenderingschef för utredningarna.

Därutöver finns ett stort antal som fångats på film när de begår brott men som återstår att identifiera. Totalt handlar det om ett hundratal personer. 

– Det är ganska komplext. Det är ett stort material vi har att hantera. Men känner oss trygga i att vi kommer att nå lagföring. 

Stockholm: 13 identifierade

Efter långfredagens upplopp i Rinkeby i Stockholm arbetar polisen nu med bilder på 47 personer som filmats när de begått misstänkta brott i samband med kravallerna i Rinkeby. 

Bland dessa är 13 identifierade. Kammaråklagare Lotta Karlsson som lär förundersökningsledare räknar med att väcka åtal i flera omgångar – och de första kan komma snart.

– Jag förväntar mig att väcka i alla fall ett par åtal före sommaren, säger hon.

I samband med upploppet i Rinkeby greps åtta personer, men alla släpptes senare. Nu har en 33-årig man häktats för våldsamt upplopp. Mannen, som är medborgare i Tadzjikistan, har ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut och var efterlyst av polisen redan före upploppen. Det finns enligt åklagaren risk att han flyr om han är på fri fot.

Bilar brinner på Rosengård i Malmö på påskdagen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Skåne: Ett tiotal identifierade

I Malmö är tolv personer skäligen misstänkta för brott efter påskhelgens kravaller i Skånegården och på Rosengård under påskafton, påskdagen och natten mot annandag påsk. 

I det omfattande filmmaterialet från kroppskameror, övervakningskameror, helikopter och drönare har polisen hittills hittat ytterligare 23 personer som begått brott och som återstår att identifiera.

Håkan Persson, som leder polisutredningarna i Malmö, tror att det i slutändan kan bli många fler. Han anser att även passiva deltagare bör lagföras.

– Någonstans måste samhället markera. Ett: Du kastar inte sten. Två: Du ska inte heller stå vid sidan av och titta på. 

Brottsrubriceringarna är bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet våldsamt upplopp, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, mordbrand och försök till dråp.

Flera personer greps i samband med oroligheterna men i dag är ingen frihetsberövad.

Expressen har inte lyckats få någon aktuell uppgift om antalet identifierade efter upploppet i Landskrona på påskafton.

Tidigare i veckan uppgav lokalpolisområdeschefen Tina Anderberg för SVT Nyheter att en handfull minderåriga personer identifierats med hjälp av videomaterial.

”Öppnar upp för att ta till våld.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.