Över 10 000 läkare i upprop mot trakasserier

Nu går över 10 000 kvinnliga läkare ut i ett metoo-upprop.
Foto: © BILDBYRÅN / © BILDBYRÅN
Heidi Stensmyren, Läkarförbundet.
Sedan starten av #metoo-rörelsen har bransch efter bransch gått ut i egna upprop för att få ett slut på kränkningar och övergrepp.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Danielle de Vos, 30.

Nu tar kvinnliga läkare ställning mot sexuella trakasserier och övergrepp. 

10 400 läkare har skrivit under uppropet #utantystnadsplikt i Svenska Dagbladet som också tagit del av över 400 vittnesmål. 

– Omfattningen av problemet är större än vad vi förutspådde, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. 

"Historierna är bedrövliga!", skriver läkaren Gunilla Hasselgren, känd från SVT:s "Fråga doktorn", i ett sms.

Sedan starten av #metoo-rörelsen har bransch efter bransch gått ut i egna upprop för att få ett slut på kränkningar och övergrepp. 

Senast i går skrev 1 700 kvinnor inom Försvarsmakten under uppropet #givaktochbitihop och tidigare under under torsdagseftermiddagen kom uppropet #vikokaröver från kvinnor och ickebinära i restaurangbranschen.

Nu tar även kvinnliga läkare ställning mot sexuella trakasserier och övergrepp som börjar redan under utbildningen och fortsätter även under arbetslivet. 

Över 400 vittnesmål i läkarupprop

10 400 läkare har skrivit under uppropet i Svenska Dagbladet. 

Tidningen har tagit del av över 400 enskilda vittnesmål om övergrepp, sexuella trakasserier och härskarkulturer.

En kvinna berättar om när en manlig överläkare som var över 40 år äldre än kvinnan ville visa röntgenbilder. 

"I rummet ställde han sig alldeles bakom mig, böjde sig över mig och pratade väldigt nära. Jag var obekväm. Han började smeka mig över rumpan där vid skrivbordet. Jag rodnade, han fortsatte. Jag blev inte arg, sa inte till. Jag skämdes. För det är klart att han skiter i mina synpunkter kring den där patienten, hon med obotlig cancer."

"Tryckte sitt stånd mot mig i hissen"

En annan kvinna berätta om ett tillfälle när hon som 27-årig underläkare hamnade i en hiss tillsammans med överläkare. 

"Den 30 år äldre respekterade överläkaren tryckte sitt stånd mot mig i hissen på väg till en operation, log stort och sa; ”Jag ska lära dig att operera."

Kvinnan berättar att när hon senare går in i jourrummet möts hon av läkaren som ligger naken i hennes säng med rosor. 

"Jag gick till förlossningsavdelningen och satt där hela natten, men tordes inte berätta för barnmorskorna. Överläkaren var ju nästan som en gud på kliniken. Jag mår skit, tar mod till mig och berättar vad som har hänt för två kvinnliga kollegor."

"Omfattning av problemet större än vad vi förutspådde"

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren är inte förvånad över det stora genomslaget som #metoo-rörelsen har fått. Däremot förvånas hon av omfattningen av problemet.

– Om man tittar på Sverige med den utbildningsnivån och den jämställdheten vi har så är det naturligt att det får den här sprängkraften. Däremot så är omfattningen av problemet större än vad vi förutspådde. Inte minst eftersom antalet anmälningar är låga så vi misstänker att det finns ett stort mörkertal här, säger hon i Expressen Tv. 

Hur arbetar Läkarförbundet i frågan? 

– Att uppmärksamma frågan och också ta tag i frågorna när det inträffar. Sen tittar vi på våra utbildningar och våra skyddsombud och förtroendevalda på arbetsplatsen. Att känna igen händelserna och kunna hantera dem när det ske. 

– Det vi nu trycker hårdare på är att man ska höra av sig. Vi vet att öppenhet är en nyckelfaktor för att komma åt problematiken. Att höra av sig, berätta vad som hänt och självklart anmäla. 

LÄS MER: Här är samtliga #metoo-upprop

Förminskande kommentarer under utbildning

Gunilla Hasselgren, känd från SVT:s "Fråga doktorn" skriver i ett sms till Expressen att hon själv aldrig utsatts för sexuella trakasserier på arbetet eller under studierna. 

"Historierna är bedrövliga!", skriver hon.

"Maktstrukturerna känns igen. Lyckligtvis arbetar jag i en specialitet där jag upplever jämställdhet – allmänmedicin"

Danielle de Vos, 30, har precis påbörjat sin karriär efter att i sommar utexaminerats. 

Hon har aldrig upplevt några sexuella trakasserier eller övergrepp, men berättar om förminskande kommentarer från handledare under universitetstiden. 

– När jag berättade att jag ville bli kirurg kunde jag få svar såsom: ”det är inget för tjejer, det är inget som tjejer kan göra”. 

Danielle de Vos, 30.
Foto: Privat

Var du förvånad över att det var så pass många i uppropet?

– Det var mycket större än vad jag trodde det skulle vara. Det är ju ett område där man känner att man ska kunna lita på folk och framför allt på läkare så jag tycker det är helt fruktansvärt att det förekommer där också. 

Hur ska man göra för att det ska bli bättre? 

– Att man tar upp det och tar fram det i ljuset är väldigt viktigt, att man arbetar aktivt för att fokusera på att motarbeta sådan kultur och försöker uppmuntra de tjejer som faktiskt visar intresse för en kirurgiplacering till exempel. Ju fler kvinnor som kommer in desto lättare blir det för andra kvinnor att komma in. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.