Över 1 600 döda i viruset – rädsla efter forskarlarmet

3 700 personer har tvingats sitta i karantän sen den 4 februari.
Dödssiffran för coronaviruset överstiger nu 1 500 personer.
Foto: MIGUEL CANDELA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / MIGUEL CANDELA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO
Över 66 000 människor är nu smittade av viruset.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Läkare i Wuhan.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
På lördagen bekräftades det första dödsfallet i Europa, rapporterar AFP.
Foto: ALEX PLAVEVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset kostade ytterligare 139 personer livet under lördagen och den totala dödssiffran för smittan i Kina är nu uppe i 1 666 enligt Reuters.

På lördagen bekräftades det första dödsfallet i Europa, rapporterar AFP.

Samtidigt befinner sig Kina i ”det mest kritiska läget” när det gäller att begränsa spridningen enligt landets hälsomyndighet, skriver Bloomberg.

Hälsomyndigheten rapporterar att antalet smittade stigit med 2 420 nya fall det senaste dygnet i Hubei där epidemin började i slutet av förra året, enligt Reuters. Över 69 000 människor är nu smittade av viruset. 

På lördagen bekräftades det första dödsfallet i Europa och utanför Asien, rapporterar AFP. Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn uppger att det handlar om en kinesisk turist i 80-årsåldern, som kommit till landet från Hubeiprovinsen i mitten av januari.

Börjar desinficera sedlar

Samtidigt befinner sig Kina i ”det mest kritiska läget” för att förhindra smittspridning, uppger Wang Hesheng, nationell chef över Kinas hälsomyndighet, rapporterar Bloomberg. Landet tar nu till olika typer av åtgärder. Bland annat att desinficering av använda sedlar, meddelade Kinas centralbank på lördagen. De ska ta in och rengöra sedlarna och sedan hålla dem i förvar i sju till fjorton dagar, skriver TT. Dock använder färre och färre kineser kontanter så det är oklart ifall det kommer ha någon större effekt. 

Pekingbor som kommer hem från resor måste nu också sätta sig i hemkarantän i 14 dagar, rapporterar bland andra BBC med hänvisning till statliga kinesiska medier.

Ökningen oroar WHO

Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus talade på lördagen om coronaviruset inför makthavare från hela världen på säkerhetskonferensen i München.

– Vi oroas av den fortsatta ökningen av antalet fall i Kina. Vi oroas av rapporter från Kina i går om antalet sjukvårdsanställda som har smittats eller dött, sade han bland annat, rapporterar Ekot.

Andra orosmoln är svårigheten att få fram personlig skyddsutrustning, vilket försätter sjukvårdspersonal i fara, och den ryktesspridning som enligt Tedros Adhanom Ghebreyesus, hindrar en effektiv bekämpning av coronaviruset, enligt Ekot.

Första fallet i Afrika

Viruset har redan spridit sig till stora delar av Asien och Europa. Det första coronafallet konstaterades i Afrika under fredagen enligt AFP, och i takt med att viruset har spridit sig till närmare 30 länder har forskare börjat uttala sig om vad specifika länder löper för risk. Forskare bedömer att 60 procent av världens befolkning kan smittas – och 400 000 kan dö bara i Storbritannien.

– Bedömningen är att omkring en procent av de som smittas kan dö. Då är 400 000 döda inte en absurd siffra. Det här viruset oroar mig mer än något annat jag någonsin har arbetat med, sade professor Neil Ferguson vid Imperial College London när han intervjuades på Channel 4, skriver Mirror.

https://twitter.com/Channel4News/status/1228379904607182855?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1228379904607182855&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.mirror.co.uk%2Fnews%2Fuk-news%2Fcoronavirus-fears-400000-brits-could-21500019

Kan bli problem för svensk sjukvård

Spridningen av viruset kan på sikt bli ett problem för sjukvården i Sverige eftersom många medicintekniska produkter och komponenter tillverkas i Kina, skriver Sveriges Radio.

– Vi har fått någon fråga från medlemsföretag som har börjat få problem med sina kinesiska leverantörer. De anger att de inte kan leverera vissa typer av produkter på grund av myndighetsbeslut, säger branschorganisationen Swedish medtechs vd Anna Lefevre Skjöldebrand till Sveriges Radio.

Swedish medtech organiserar runt 180 medicintekniska företag som levererar alltifrån skyddskläder och kanyler till MR-kameror till sjukvården. Det finns enligt Anna Lefevre Skjöldebrand en oro för att det på sikt kan bli brist.

– Det är frågan hur stora lager man har för att kunna hantera en bristsituation. Det man ser primärt i dag handlar om de här skyddsprodukterna. Än så länge har vi inte fått några indikationer från vården på att man har brist på produkterna, men det är klart att om det blir långvarigt kan det få stora konsekvenser, säger Anna Lefevre Skjöldebrand till Sveriges Radio. 

TV: Så påverkas vårdpersonalen som kämpar mot coronaviruset

De fortsätter arbeta med att stoppa spridningen – trots riskerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.