Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Över 1 000 kvinnor tillfångatagna

Över 1 000 kvinnor hålls fångna i norra Irak, uppger Washington Post. Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP

Över 1 000 yazidiska kvinnor, har tagit till fånga av Islamiska staten i norra Irak. Det uppger Washington Post i dag.

Enligt tidningen verkar syftet vara att tvinga dem att gifta sig med de utländska krigarna.

Uppgifterna kommer från Sinjar Crisis Group, en yazidisk aktivistgrupp som bildats i Washington, som har sammanställt en lista med 1 074 namn som rapporterats tillfångatagna av släktingar. Även kvinnor från andra folkgrupper, som kristna, shia- och sunnimuslimer har tillfångatagits och den irakiska regeringen anger det sammanlagda antalet till uppåt 1 500.

Separeras från männen

Enligt vittnen separeras kvinnorna från männen och de yngre kvinnorna från de äldre. Sedan körs de i väg i lastbilar och bussar. Väl i fångenskap ställs kvinnorna inför valet att konvertera och gifta sig med en av Islamiska statens krigare, eller ett liv i fångenskap och möjligen döden.

– Många krigare kommer från utlandet utan fruar, så de vill att kvinnorna konverterar så att de kan bli fruar till jihadisterna, säger den kurdiske politikern Hoshyar Zebari, som fram till nyligen var Iraks utrikesminister.

Strider

I Washington Posts artikel ges en bild av kvinnornas öde med hjälp av vittnesmål från anhöriga och i vissa fall kvinnor som lyckats ringa med sina mobiltelefoner efter det att de tillfångatagits. Tidningen är sparsam med att redovisa källorna till artikeln av hänsyn till kvinnornas säkerhet.

Samtidigt fortsätter striderna mot Islamiska staten. De kurdiska säkerhetsstyrkorna uppges ha tagit kontroll över den östra delen av den viktiga kraftverksdammen utanför Mosul, enligt kurdiska militärkällor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!