Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oväntat fynd på Myrorna – tavlorna värda 600 000

Konstmarknaden glöder: Konstverk för 19,5 miljoner sålt i Sverige (Inslag från november 2020).
Mats Bergstrand, vd för Crafoord Auktioner i Stockholm.
Foto: Stefan Frank Jensen/Crafoord Auktioner
Majoriteten av verken är målade under 1950-talet. Därefter har de förvarats oramade i en kartong.
Foto: Crafoord Auktioner
”Att pengarna hamnade rätt är ju fantastiskt, till välgörenhet precis som han önskade”, säger Mats Bergstrand.
Foto: Crafoord Auktioner
”De som har haft kontakt med honom säger att han var en otroligt påläst men väldigt ödmjuk och tillbakadragen person. En riktig gentleman, han såg alltid andra före sig själv. Han var en otroligt fin människa, menar de”, säger Mats Bergstrand.
Foto: Crafoord Auktioner
”Jag kan känna vad synd det är att den här fina mannen inte fick den upprättelsen och den bekräftelsen innan han gick bort.'”, säger
Foto: Crafoord Auktioner

Konstnärssonen Francois Portin höll sina konstverk dolda. Plötsligt en dag dök en kartong med verken upp på Myrornas lastkaj.

Nu, efter hans död, har målningarna sålts för över en halv miljon.

– Det är verkligen en solskenshistoria, säger Mats Bergstrand, vd för Crafoord Auktioner.

Myrorna i Ropsten fick sig en överraskning när ett bud levererade en kartong med 100 målningar av en okänd konstnär. Något som SVT Nyheter Stockholm först berättade om.

Myrorna anade att det här var något spännande, och kontaktade Crafoord Auktioners vd Mats Bergstrand för att få hjälp med att värdera dem. 

– De kom till mig med den här lådan, och jag öppnade upp och såg att det här är ju helt fantastiskt! Alla de här verken var oramade och daterade på 50-talet, vilket är jättespännande rent konsthistoriskt, säger Mats Bergstrand.

Det visade sig vara målningar av Francois Pierre Portin, son till konstnären Charles Portin. I stället för att följa i sin pappas fotspår arbetade han som brevbärare livet ut.

Höll sina verk gömda

Francois, eller Frans Peter, dog i vintras. I sitt testamente skrev han att han ville skänka kartongen med alla sina alster, som aldrig tidigare visats upp offentligt, till Myrorna.

– De här gjorde han i 20-årsåldern. Kanske hade han konstnärsambitioner som ung, men med en pappa som är välkänd konstnär kanske det blir väldigt svårt att slå sig in på den banan. Han var otroligt begåvad, säger Mats Bergstrand och tillägger:

– Som jag tror var han intresserad av det här i och med att det fanns inom familjen, och lite inspirerad av många samtida konstnärer. 

Signerad och daterad Francois Pierre Portin 1953. Gouache
Foto: Crafoord Auktioner
Signerad och daterad Francois Pierre Portin 1954. Collage.
Foto: Crafoord Auktioner
Signerad och daterad med romerska siffror. Gouache.
Foto: Crafoord Auktioner
Signerad och daterad Francois Pierre Portin 1955. Gouache.
Foto: Crafoord Auktioner
Signerad och daterad F Portin 1955. Linoleumsnitt.
Foto: Crafoord Auktioner

Såldes för nära 600 000 kronor

I stället för att slänga verken, valde han att donera dem till välgörenhet. 

Pappa Charles Portins konst såg han till hamnade på museer, men de egna verken hade han en blygare inställning till.

Vad gör just de här konstverken så speciella?

– De här konstverken har 70 år på nacken. Det är abstrakt, konkret konst som var väldigt populär på 50-talet, så då kan man också placera in det i ett konsthistoriskt sammanhang, säger Mats Bergstrand och tillägger:

– Men framför allt är det otroligt fina bilder. Han var en jättetalang som konstnär. Det säger alla som samlar och har sett det här, att det här är så otroligt bra. 

Crafoord Auktioner auktionerade ut konsten, och slutpriset för verken blev sammanlagt nära 600 000 kronor. Vinsten går tillbaka till Myrorna.

– Priserna blev sen ungefär som etablerade konstnärer. Han fick tyvärr inte uppleva det själv, men vilken upprättelse han fick på sin konst! Hade han fortsatt måla hade han sannolikt blivit en jättekänd konstnär som sin far.

Familjen hittade värdefull skatt under golvet

Ryktet hade gått i flera årtionden om en hemlig gömma i familjens hus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.