Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntade vänskapen i pandemin – skiljer 82 år

17-åriga Jaelyn Bjornerud-Brown och 99-åriga Myrtle MacDonald.
Foto: CBC.
Myrtle MacDonald, 99, har arbetat som sjuksköterska i svårt drabbade områden över hela världen.
Foto: Privat.

Det skiljer 82 år mellan Myrtle MacDonald och Jaelyn Bjornerud-Brown.

Men under pandemin har de format en oväntad vänskap.

Och båda har saker att lära sig av varandra.

– Det har fyllt ett tomhål, säger 99-åriga Myrtle MacDonald till tv-kanalen CBC om sin nya vän.

Pandemin har hindrat människor från att umgås och röra sig i samhället.

Inte bara i Sverige, utan även internationellt.

Men nedstängningarna har samtidigt banat väg för kreativa lösningar och helt nya bekantskaper, och från Kanada kommer nu en historia av just den karaktären.

En som har tillbringat det senaste året helt isolerad är Myrtle MacDonald, 99. Hennes familj är utspridd över hela landet men brukar trots det vanligtvis träffas flera gånger om året, men till följd av coronaviruset har det inte blivit av.

Situationen för de äldre fick lokala myndigheter att agera.

Genom ett nytt program matchas äldre ihop med gymnasieungdomar som de kan träffa, prata och umgås med på ett eller annat sätt.

Träffades på riktigt – till slut

Myrtle MacDonald blev hopparad med den 82 år yngre Jaelyn Bjornerud-Brown, 17, och tillsammans har de skapat en vänskap över generationsgränserna.

De flesta vänparen har rutinmässigt kommunicerat via videosamtal. Tanken från början var att alla vänpar ska prata med varandra åtminstone 30 minuter i veckan, men för Myrtle MacDonald och Jaelyn Bjornerud-Brown har det blivit betydligt mer än så. För de två vännerna har det mestadels handlat om telefonsamtal och vänskapen har utvecklat sig bortom samtalen. 

Nyligen träffades vännerna även för första gången på riktigt – med munskydd – efter att bara ha pratat i telefon.

– Jag älskar och ser fram emot att prata med henne varje vecka. Vi pratar i kanske en timme och en kvart och tiden går så fort, förklarar Jaelyn Bjornerud-Brown för public service-tv-kanalen CBC.

Här träffas vännerna för första gången.
Foto: CBC.

Har fått 17-åringen att tänka om

De oväntade vännerna har samlats runt ett och samma intresse: Vårdyrket.

Myrtle MacDonald är dels författare men har tidigare även arbetat som sjuksköterska, i både Kanada men också runtom i världen, medan Jaelyn Bjornerud-Brown vill utbilda sig till just sjuksköterska.

– Jag missar många möjligheter just nu, så att få prata med någon som är 99, nästan 100, har varit jättehärligt, säger 17-åringen, som också har inspirerats av sin betydligt äldre vän som arbetat som sjuksköterska i Indien, Pakistan, Sydafrika och i ett flyktingläger i Thailand.

– I skolan menar de typ att man går i skolan, får ett jobb och får barn. Det är väldigt utstakat. Men att prata med henne har fått mig att inse att jag inte behöver begränsa mig, jag kan göra allt, säger Jaelyn Bjornerud-Brown till CBC.

Lär sig av varandra

Myrtle MacDonald tycks ha varit skeptisk till en början men njuter nu av sin nyfunna vän.

99-åringen blev positivt överraskad av att en ungdom, i dagens stressiga samhälle, valde att sakta ner och sätta sig ner för att prata med någon ur den äldre generationen.

– Jag upptäckte att hon var mer nyfiken än vad jag hade förväntat mig. Det har fyllt ett tomhål, säger hon till tv-kanalen CBC.

Och trots sina 99 år lär hon sig nya saker.

Enligt Jaelyn Bjornerud-Brown har deras vänskap lett till att Myrtle MacDonald fått lära sig mer om världen i dag och vad som händer utanför Kanada – och bortom pandemin.


Recep, 63, blev bästa vän med en svan för 37 år sen – och de hänger fortfarande ihop varje dag

Recep, 63, blev bästa vän med en svan för 37 år sen – och de hänger fortfarande ihop varje dag

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.