Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oväntade oron: Stoppa drottningens vakter

Utdrag ur presskonferensen med Anders Ygeman under förmiddagen den 9 mars om den nuvarande flyktingsituationen
Drottning Elizabeth.
Foto: STEVEN PASTON / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottningens vakter på Windsor.
Foto: CHRIS JACKSON / AVALON / STELLA PICTURES/CHRIS JACKSON / AVALON AVALON

En soldat i den brittiska drottningens egna beskydd har tillsammans med tre andra soldater försvunnit och misstänks vara på väg mot Ukraina för att strida, skriver Daily Mail.

Nu pågår en febril kamp mot klockan för att hitta dem och stoppa dem innan de passerar gränsen. 

Når de fronten fruktar den brittiska försvarsmakten att det ska ses som att Storbritannien gått med i kriget.

Fyra brittiska soldater, inklusive en 19-årig slottsvakt vid drottningens vakt, har försvunnit och det finns nu en oro för att de åkt ner till Ukraina för att ansluta till striderna efter att fyra enkelbiljetter bokats till det invaderade landet. Det rapporterar Daily Mail. 

19-åringen ska ha lämnat sina uppdrag i Skottland och gått med i Ukrainas internationella legion av utländska frivilliga. 

Tidningen beskriver att händelserna med de fyra soldaterna har orsakat panik inom den brittiska försvarsmakten och att myndighetens säkerhetschef nu utkämpar en kamp mot klockan för att få tag på soldaterna som har avvikit innan de når ukrainskt territorium. 

Storbritanniens transportminister Grant Shapps varnar under onsdagen brittiska soldater för att illigalt åka till fronten, och beskriver det som en ”farlig situation”, även fast han betonar att det är en stor skillnad mellan att ett par soldater på eget initiativ åker ner och att Storbritannien officiellt går mer i kriget. 

– Med det sagt, det är en farlig situation. Det är viktigt att säkerställa att assistansen vi erbjuder är organiserad och officiell – likt de anti-stridsvagnsrobotar som vi har skickat ner och de 22 000 ukrainare vi har utbildat militärt, säger Grant Shapps till Sky News.  

Starka oron

Nu uppges oron vara stor för att soldaternas krigsresa ska ses som att Storbritannien gått med i kriget – och därmed att Ryssland skulle använda det för att utlösa ett ”tredje världskrig”, skriver Daily Mail.

Putin har vid flera tillfällen varnat västländerna från att gå med i kriget eller stödja Ukraina och beordrat förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. 

I början av kriget sa Storbritanniens utrikesminister Liz Truss att hon stöder de britter som vill åka ner och slåss på ukrainarnas sida. Ett uttalande hon har fått skarp kritik för och som Johnson-administrationen snabbt fick ta tillbaka och klargöra att de avråder från alla resor till landet.

20 000 frivilliga strider i Ukraina

Flera brittiska krigsveteraner har redan åkt ner till Ukraina eller har för avsikt att åka, men män och kvinnor som har aktiv tjänst inom det brittiska försvaret är förbjudna från att göra det.

Sammantaget har över 20 000 personer från 52 länder frivilligt gått med de ukrainska styrkorna, skriver the Daily Mail.

Arbetarklass-sonen som blev Rysslands president

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.