Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oväntade hyllningen av Greta Thunberg

Se klimataktivistens tal i EU från tidigare i år.
Greta Thunberg har fått det franska Frihetspriset, men donerar prispengarna, en kvarts miljon kronor, till fyra olika klimatorganisationer.
Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISA MATTISSON
Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLIVIER MATTHYS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
1 / 8

Greta Thunberg har hyllats för sin fina gest att skänka prispengarna hon fick när hon tilldelades Frihetspriset i Frankrike.

I en CNN-sändning på torsdagen kom oväntade ord från programledaren Robyn Curnow. 

Thunberg har också prisats med Human Act Reward. Prispengarna – omkring 1 miljon kronor – skänker hon till Unicef och deras arbete för fattiga och utsatta barn under coronapandemin.

Hon skjuter dessutom till ytterligare omkring en miljon kronor i arbetet. 

Expressen har tidigare berättat att Greta Thunberg fått det franska Frihetspriset, som delades ut av andra världskrigsveteraner, 75 år efter landstigningen av Normandie.

Priset delas ut till de som ”engagerat sig i en exemplarisk kamp för frihet”.

– Det minsta vi kan göra är att hedra dem genom att sluta förstöra samma värld som Charles, Leon, och deras vänner och kolleger slogs så hårt om för att rädda oss, sa Greta Thunberg i samband med en ceremoni i staden Caen i franska Normandie.

Skänker en miljon till utsatta barn

Hon har dessutom tilldelats Human Act Reward.

Prispengarna – omkring 1 miljon kronor – ger hon till FN-organisationen Unicef som jobbar med barn i coronakrisen. Hon skjuter till ytterligare lika mycket pengar, det skriver hon på Instagram. 

Tillsammans med Unicef, går nu Greta Thunberg och Human Act ihop för att starta kampanjen Let's Move Humanity for Children in the Fight Against Coronavirus. 

”De fattigaste och mest utsatta människorna slås hårdast av en kris. Precis som klimatkrisen, är konsekvenserna av coronapandemin mest förödande för barn i fattiga länder, i de fattigaste grannområdena och för de i missgynnade och sårbara situationerna”, skriver Greta Thunberg på Instagram.

Unicef tackar henne i en kommentar på inlägget för hennes generositet och att de tillsammans kan rädda liv, skydda hälsan och fortsätta hålla i gång barns utbildning. 

https://www.instagram.com/p/B_mJ8DgpgUC/

CNN-profilen Robyn Curnow - som bland annat medverkat i Expressen-tv och varit med under Almedalsveckan - hade på torsdagen precis presenterat ett inslag om den 100-årige brittiske krigsveteranen Tom Moore, som har samlat in över 350 miljoner kronor till vårdens hjältar som kämpar mot coronaviruset.

- Vilken legend, avslutade Curnow, innan hon bytte ämne och fortsatte:

– Nu vidare till en annan legend: Greta Thunberg!

Sedan fortsatte Robyn Curnow med att hylla Greta Thunberg för hennes ”uppoffrande arbete och fina gest”, då hon valt att skänka alla sina prispengar, 25 000 euro, motsvarande över en kvarts miljon svenska kronor, till fyra olika klimatorganisationer.

Att en 16-åring hyllas så mycket och kallas ”legend” inför miljontals tv-tittare, det tillhör förstås ovanligheterna.

Greta själv förklarade tidigare sitt agerande till nyhetsbyrån AFP.

– Priset är inte enbart till mig. Det här är till hela Fridays for future-rörelsen, eftersom vi uppnått detta tillsammans, sa hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.