Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntade fyndet i
Eva Rausings dator

MORDUPPGIFTER. I Eva Rausings dator hittade Scotland Yard uppgifter om Palmemordet. Enligt Evas mamma hade hon fått uppgifterna av maken Hans Kristian Rausing.
Foto: Sang Tan

HILTON HEAD. Eva Rausing trodde sig veta vem som låg bakom mordet på Olof Palme.

Det berättar hennes mamma Nancy Kemeny för Expressen:

- Det var uppgifter hon fått från sin make Hans ­Kristian.

Scotland Yard hittade uppgifterna i Eva Rausings dator - och överlämnade dem till Sverige.

På fredagen bekräftar Scotland Yard för Expressen att uppgifterna stämmer.

– Vi kan bekräfta att vi har hittat information i en dator hos Eva Rausing. Den har vi lämnat vidare till polisen i Sverige. De får avgöra om detta är intressant eller inte. Vi har inte analyserat materialet närmare.

Brittiska polisen gjorde ett oväntat fynd när de sökte ­igenom den döda Eva Rausings lägenhet i London. De fann ­uppgifter om mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Eva ­Rausing hade teorier om mordet - och trodde sig veta vem som låg bakom det och ­vilket vapen som använts.

Det berättar Eva Rausings mamma, Nancy Kemeny.

Eva Rausing.
Foto: Foto: STELLA PICTURES
Det var den 9 juli som polisen hittade Eva Rausing död hemma i lägenheten i London. Hon hade legat död sedan den 7 maj, men maken Hans Kristian Rausing hade aldrig slagit larm.

När polisen genomsökte hennes dator fann de uppgifter om Palmemordet.

Förhör med Evas syster

Britterna blev intresserade och förde uppgifterna vidare till Stockholm. Även Eva Rausings syster, Be Kemeny, ska ha inkallats till förhör av ­Scotland Yard som ville veta mer om Eva Rausings teorier.

Enligt uppgifter till Expressen ska Eva Rausing redan 2010 ha vänt sig till svensk polis och Palmegruppen, men inte fått någon respons. Nu - efter att Scotland Yard tagit kontakt med svensk åklagare - ska man i Sverige diskutera huruvida man ska resa över till London för att höra Hans ­Kristian Rausing om upp­gifterna, erfar Expressen.

Uppgifter från maken

För Expressen berättar Eva Rausings mamma Nancy Kemeny om dotterns teorier.

- Det var uppgifter hon fått från sin make Hans Kristian, saker som han hört någon säga på 1980-talet, säger Nancy Kemeny.

Eva Rausing är dotter till det amerikanska paret Tom och Nancy Kemeny. Han var ­tidigare hög chef på Pepsico. De bor i Hilton Head i den ­amerikanska delstaten South ­Carolina.

- Jag tycker den svenska polisen gjorde rätt som inte brydde sig om detta. Jag tror inte det ligger något i det. Jag avgudar min svärson, men han har haft stora drogproblem, säger Nancy Kemeny.

"För 25 år sedan"

- Detta handlar alltså om saker som en knarkpåverkad tonåring hörde som tonåring och som han sedan berättade för Eva. Saker som hände för 25 år sedan.

Rikskriminalpolisen vill inte uttala sig om de nya uppgifterna.

- Vi kommenterar inte en pågående förundersökning, säger Stefan Marcopoulos på rikskrims pressjour.

Kämpade mot drogerna

Vice riksåklagare Kerstin Skarp, förundersökningsledare i Palmeärendet, säger:

- Jag är utomlands på semester och vet inget om detta.

Nancy Kemeny har tagit ­dotterns död hårt, men alla i familjen var förstås med- vetna om paret Rausings kamp mot narkotikan och ­drogerna.

Hon väntar nu på att dottern ska återföras till amerikansk jord.

- Vi får hem henne nästa vecka, säger Nancy Kemeny. Hon kommer att begravas här hemma på ­Hilton Head.

Scotland Yard hittade uppgifterna i Eva Rausings dator - och överlämnade dem till Sverige.

Uppgifterna bekräftas på fredagen

På fredagen bekräftade Scotland Yard för Expressens Diamant Salihu att de hittat uppgifterna i Eva Rausings dator.

– Vi kan bekräfta att vi har hittat information i en dator hos Eva Rausing. Den har vi lämnat vidare till polisen i Sverige. De får avgöra om detta är intressant eller inte. Vi har inte analyserat materialet närmare.

Övriga frågor hänvisas till polisen i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.