Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oväntade faran för hotade pingvinarten

Ny forskarupptäckt: Pingvinen härstammar inte från Antarktis
Afrikansk pingvin på Kapudden i Sydafrika.
Foto: Anders Good/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bisvärmen har dödat 63 utrotningshotade pingviner.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En svärm av bin har dödat 63 utrotningshotade pingviner på en strand utanför Kapstaden i Sydafrika, rapporterar The Guardian

– Efter tester hittade vi bistick runt pingvinernas ögon, säger David Roberts, klinisk veterinär på stiftelsen Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds. 

De utrotningshotade pingvinerna hittades döda i Simon's Town, en liten stad nära Kapstaden, där en koloni av pingviner vanligtvis håller till. Efter en obduktion av fåglarna upptäckes bistick kring ögonen och enligt David Roberts är det en mycket sällsynt händelse, skriver The Guardian.  

Området kring Simon's Town tillhör en nationalpark där även honungsbin är en del av ekosystemet – och även ett antal av dessa hittades döda på platsen. 

– Pingvinerna får inte dö på det sättet eftersom de redan riskerar att utrotas. De är en skyddad art, säger David Roberts om händelsen.

Står på röda listan

Enligt The Guardian har sydafrikanska nationalparker också skickat prover för sjukdomar och toxikologiska teser.

Afrikanska pingviner, som håller till vid kusten och på öarna i södra Afrika, står på International Union for Conservation of Nature's röda lista – något som innebär att de står inför en hög risk för utrotning. 

Fler unga följer coronaråden • Minkvirus kan vara borta • Se dagens Bara Nyheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.