Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväntad kandidat går mot seger i Tunisien

Presidentval i Tunisien - favorttippade kandidaten gripen
Kais Saied ser ut att vinna första rundan i Tunisiens presidentval.Foto: FAUQUE NICOLAS/IMAGES DE TUNISIE/ABACA / STELLA PICTURES/FAUQUE NICOLAS/IMAGES DE TUNIS
Kvinnor kampanjar för gripne kandidaten Nabil Karoui.Foto: MOHAMED MESSARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Abdelfattah Mourou väntas komma på tredje plats i valet.Foto: MOSA'AB ELSHAMY / AP TT NYHETSBYRÅN

Den oberoende kandidaten Kais Saied ser oväntat ut att gå mot seger i söndagens presidentval i Tunisien, rapporterar nyhetsbyrån AP.

En undersökning på valdagen visar att favoriten, den fängslade affärsmannen Nabil Karoui, ligger på andra plats.

En undersökning från opinionsföretaget Sigma Conseil visar på att Kais Saied mot alla förväntningar leder i presidentvalet.

Juridikprofessorn Saied ställer upp i valet utan att vara medlem i något politiskt parti och spås få 19,5 procent av rösterna, enligt undersökningen.

En av favoriterna i valet, Nabil Karoui, beräknas få 15,5 procent och Abdelfattah Mourou, från det moderata islamistpartiet Ennahdha 11 procent.

Kais Saied ser ut att vinna presidentvalet i Tunisien

Premiärminister Youssef Chahed ska inte ha fått tillräckligt med röster för att räknas bland de fyra kandidater med störst stöd.

Enligt AFP låg valdeltagandet på 45 procent.

Det officiella preliminära resultatet väntas först på tisdag, men om siffrorna står sig är det Saied och Karoui som får ta kampen i andra omgången av valet.

Mediemogulen Nabil Karoui var på förhand tippad som segrare av många. Han är sedan tre veckor gripen, misstänkt för skatteflykt och pengatvätt. Inför valet inledde han en hungerstrejk i protest mot att han inte fick rösta i valet.

24 kandidater ställde upp i presidentvalet som bara är Tunisiens andra efter Jasminrevolutionen 2011.

Expressens mellanösternkorrespondent om valet i Tunisien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.