Ovanligt naturfenomen i norra Sverige

Jag var lite orolig för en båt som befann sig lite väl nära, säger Hansi Gelter, 55, som fångade tromben på bild.
Foto: Hansi Gelter
Hansi Gelter, 55, lyckades fånga väderfenomenet på bild.
Foto: Privat
Det var min man som ropade att han såg en tromb och jag skyndade mig dit med mobilen för att hinna filma, säger Malin Steding.
Foto: Malin Steding
Malin Steding, 39, bor i ett hus alldeles intill havet och är alltid på spänn när oväder drar in, eftersom åsknedslag tidigare har förstört tekniska prylar i hemmet.
Foto: Privat

Under lördagen möttes boende i Norrbotten av ett ovanligt naturfenomen. Under ett kraftigt åskoväder siktades en tromb på flera platser i området.

- Jag var lite orolig för en båt som befann sig lite väl nära, säger Hansi Gelter, 55, som fångade tromben på bild.

Det är just nu högsäsong för tromber i Sverige, men det är svårt att säga hur många som inträffar varje år. Trombens livslängd är ofta kortvarig, och det är därför ovanligt med observationer.

- Årligen uppstår det ungefär ett tiotal tromber i Sverige, men det gäller att vara på rätt ställe vid rätt tid om man ska fånga det hela på bild, säger Camilla Albertsen, meteorolog på norska vädertjänsten Storm.

Tromberna bildas när kall luft blandas med varm. Ju större temperaturskillnad, desto större instabilitet. När fallvindar möter uppvindar uppstår vertikala vindförflyttningar och en tromb kan bildas.

- Kraftiga tromber i Skandinavien kan få hustak eller bilar att lyfta, men vanligtvis faller några enstaka träd, säger Camilla Albertsen.

Åskoväder i Luleå

Vid sextiden i morse drog ett åskoväder in över Örarna och Brändön utanför Luleå. Malin Steding, 39, bor i ett hus alldeles intill havet och är alltid på spänn när oväder drar in, eftersom åsknedslag tidigare har förstört tekniska prylar i hemmet.

- I morse vaknade jag av åskan och rusade upp för att dra ut alla kontakter. Det var min man som ropade att han såg en tromb och jag skyndade mig dit med mobilen för att hinna filma.

- Det var inte förrän efteråt som jag tänkte att om den dragit över här så hade det kunna bli en massa skador. Sen ville jag att katterna skulle hålla sig inne. Man vill ju inte att de ska sugas upp!

Fångade på bild

Drygt fyra timmar senare nådde ovädret Storfjärden Piteå skärgård där läsarfotografen Hansi Gelter, 55, lyckades fånga väderfenomenet på bild.

- Jag hade precis kommit innanför dörren när frun skrek ’titta en tromb!’. Jag rusade direkt upp på övervåningen och hämtade kameran. Jag tänkte att ’det här måste jag bara fånga på bild!'

Hansi uppskattar att tromben varade i ungefär 5-10 minuter innan den försvann. Men han kände sig aldrig orolig för sin säkerhet.

- Jag var aldrig rädd. Jag såg att tromben var på väg bort från oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.