Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ovanligt mycket regn över Sverige

Åskvädret fortsätter under torsdagskvällen runtom i landet. Foto: Roger Nilsson
En villa i Haninge söder om Stockholm har sats i brand efter ett förmodat blixtnedslag. Foto: Roger Nilsson
Ovädret har fått SL:s biljetthall och gångtunnel vid stationen i Västra Haninge att svämma över. Foto: Läsarbild

Kraftig åska och ovanligt mycket regn har tagit Sverige i sitt grepp.

En villa i Haninge söder om Stockholm har sats i brand efter ett förmodat blixtnedslag.

Och det ostadiga vädret fortsätter och något långvarigt sommarväder syns ännu inte i kikaren.

– Det blir fint emellanåt och ruskigt emellanåt, säger meteorologen Beate Tveita på vädertjänsten Storm.

Ett rejält åskväder har dragit in över Sverige. Strax efter lunch på torsdagen sattes en villa i Haninge söder om Stockholm i brand efter ett förmodat blixtnedslag.

– Det har brunnit på taket av okänd anledning, men vi misstänker att det är så, säger Magnus Andersson, operativ chef på räddningscentralen Stockholms län.

Det ska inte ha varit någon i huset när villan sattes i brand.

– Vi har jobbat på taket med att släcka branden, men den gick att släcka relativt snabbt.

Och åskvädret fortsätter under torsdagskvällen runtom i landet.

– Det är en hel del åska i östra Svealand, Uppland och upp mot Södermanland. Det är kraftig aktivitet där nu. Det ser ut som att det fortsätter men sent i natt avtar åskan och i morgon blir det uppehåll, säger Beate Tveita på Storm.

Tågstation översvämmad

Det har också varit rejält regnigt i Sverige det senaste dygnet. På onsdagseftermiddagen svämmade en gångtunnel och biljetthallen över vid SL:s tågstation i Västerhaninge.

– Det är väldigt mycket vatten i gångtunneln vid stationen eftersom det regnat och åskat väldigt mycket i området. Det har även kommit in lite vatten i biljetthallen. Går man där riskerar man att bli blöt, säger Christian Hoffmann, presskontakt på SL.

Översvämningen har fått till följd att SL nu lägger om tågen så att de åker in på spåren närmast terminalen för att resenärer ska slippa gå i gångtunneln. Men det ska inte leda till några förseningar i trafiken enligt SL.

– Vi har personal och ordningsvakter på platsen som hjälper till att dirigera om trafiken och räddningstjänsten ska vara inkallad för att försöka få bort vattnet.

Men enligt Magnus Andersson var det för mycket vatten för att räddningstjänsten skulle kunna hjälpa till och hanteringen sköttes sedan av SL.

Regnvädret har också gjort att nio hus i Tungelsta fått översvämning i sina källare. Där är räddningstjänsten kvar strax innan klockan 19 på torsdagskvällen.

– Vi jobbar med att försöka pumpa bort vattnet och hjälper till så gott vi kan, säger Magnus Andersson.

Mycket regn på flera håll

Det har varit regnigt på flera platser i landet. På onsdagen föll det enligt vädertjänsten Storm mest regn i området kring nordvästra Vänern och längs östkusten i Götaland där regnet mätte mellan 20 och 25 millimeter. I Blomskog i Värmland kom det 21 millimeter på ett par timmar - där månadsnormalen är 40 millimeter.

– Det är ganska mycket nederbörd när det kommer under så kort tid, säger Beate Tveita på Storm.

Fortsatt ostadigt väder

Fredagen ser ut att bjuda på bättre väder i stora delar av landet med uppehåll och en hel del sol. Men det blir inte långvarigt.

– I morgon kväll och natt och vidare under lördagen kommer det in ett lågtryck från sydväst. Det drar med sig skurar in över landet och det blir sydliga vindar på 10 till 12 meter per sekund längs Västkusten, säger Beate Tveita.

Söndagen ser något bättre ut, men det blir åter risk för skurar och åska på sina håll.

– Det kommer in åskskurar över Svealand och södra delarna av Norrland på söndagen, men de avtar i början på nästa vecka.

Temperaturerna hamnar under veckan på mellan 20 och 25 grader i Svealand och Götaland med något kallare temperaturer längs kusterna. I Norrland hamnar temperaturen på mellan 17 och 20 grader. Och det ostadiga vädret ser sedan ut att hålla i sig.

– Det ser inte ut som att det är några stora förändringar i vädret. Det kommer in ett nytt lågtryck över Götaland och Svealand på tisdagen. Så det blir fint emellanåt och ruskigt emellanåt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!