För 20 år sedan arbetade konstnären Eva Björk Hamne, 74, på Nordiska museet och fick i uppdrag att göra en kalender om karlar. Men så blev det aldrig.
– Jag kom på att jag som är feminist borde göra motsatsen – en kalender om tanter. Istället för unga män blev det gamla kvinnor, säger Eva Björk Hamne.
Tantkalendern blev uppmärksammad – och Eva Björk Hamne fick snart flera tantprylar skickade till sig.
– Jag har alltid uppskattat sådana saker. Men det blev väldigt mycket och som tur var hade jag världens bästa möjlighet att sätta upp allt på hyllor i lanthandeln, berättar hon.
Lanthandel blev tantmuseum
För tolv år sedan förvandlades hennes lanthandel i Hovra i Hälsingland till ett tantmuseum – och självklart var det där som onsdagens 20-årsfirande för kalendern ägde rum.
I museet – som är öppet dygnet runt under sommarmånaderna – finns exempelvis grytlappar, hattar, förkläder, väskor och korsetter.

Enligt en omröstning på SVT Kulturnyheternas sajt är tantmuseet ett av landets allra knasigaste museum.
– Jag har ett knasigt museum men det är seriöst också – för jag vill ändra bilden av tanter. Jag vill att de ska bli sedda för vad de är och inte sedda ned på, säger Eva Björk Hamne.

Hon fortsätter:
– Fördomen är väl att tanter är töntiga. Och det är de inte. Det är ju äldre kvinnor med mycket erfarenhet och klokskap.
"Karlarna kan stanna på tröskeln"
Eva Björk Hamne berättar att tantmuseet är välbesökt – omkring 1000 besökare kommer varje sommar. Hon har en loppis en angränsande byggnad vilket lockar folk och ibland händer det att folk kommer mitt i natten.
Och besökarna uppskattar museet.
– Jag får väldigt många positiva kommentarer, säger Eva Björk Hamne och lägger till:
– Och karlarna kan stanna på tröskeln.

Eva Björk Hamne berättar att hon, förutom alla klassiska tantprylar, har en särskild låda i museet.
– Jag har en låda med tantsnusk. Där finns det nakna farbröder, säger hon.
Uppskattad hattprovning
Ett 40-tal personer deltog vid onsdagens firade. För en by i Hovras storlek är det en bra siffra.
– Det var jättekul. Det blir alltid en så rolig stämning när man ska prova hattar. Alla är glada – och folk kommer ihåg sina mammor och hur de hade sådana här hattar, säger Eva Björk Hamne.