Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ovanliga detaljerna kring terrormisstänkta pappan

Mannen häktas för stämpling till terroristbrott.
Vänner och bekanta i mannens omgivning som Expressen pratat har alla uttryckt stor förvåning kring de misstankar som riktats mot den utpekade mannen.
Terrorexperten Hans Brun.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Mannens greps av polisen i centrala Östersund.

ÖSTERSUND. Vänner och bekanta i mannens omgivning som Expressen pratat har alla uttryckt stor förvåning kring de misstankar som riktats mot den utpekade mannen.

De har i stället bilden av ansvarstagande familjefar som velat bli en del av det svenska samhället.

– Nu ska rättsförfarandet ha sin gång och väldigt lite är känt om omständigheterna. Men folk går inte omkring med ett plakat om halsen att de är radikaliserade, säger Hans Brun, terrorexpert.

Den misstänkte mannen i 30-årsåldern häktades på fredagen i Östersunds tingsrätt. 

Misstankarna: Stämpling till terroristbrott. Han misstänks på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. 

– Stämpling är en tidig del i ett händelseförlopp. Och i det här fallet är han delgiven misstanke om att antingen ha beslutat, tillsammans med annan, att genomföra en terrorgärning. Eller att åta sig att utföra ett terrorbrott, säger Henrik Olin, kammaråklagare. 

Mannen har gett polisen en berättelse under de två långa förhören som har hållits och svarat på förhörsledarnas frågor. 

Skulle du beskriva honom som samarbetsvillig? 

– Ja, det tycker jag faktiskt att jag kan kosta på mig att säga. Han har medverkat i utredningen, säger Henrik Olin. 

Enligt uppgifter till TV4 har mannen uppgett i förhör att han känt sig ”hotad” att utföra handlingen. 

Det är en uppgift som åklagaren inte vill kommentera. Han vill inte heller kommentera uppgiften om att det ska finnas en koppling till Rakhmat Akilov, terroristen på Drottninggatan. 

Mannen nekar till brott, men medger häktningen. Enligt hans advokat Linda Arnqvist säger mannen att han aldrig haft för avsikt att genomföra något terroristbrott.

– Utifrån den situation som är och den uppståndelse som är så har vi bedömt att bästa sättet är att han är häktad för då bedrivas det på ett skyndsamt sätt. Det är därför som vi medgett häktningsyrkandet, sa hon under fredagen.

Hans Brun: Familj en stabiliserande faktor

Att mannen och försvaren agerar på detta sätt är ovanligt, menar terrorexperten Hans Brun.

– Försvaret väljer till skillnad från liknande fall en strategi att samarbeta med polis och åklagare i största möjliga mån. Det som också är intressant är att han har familj. Det brukar vara en stabiliserande faktor.

Vänner och bekanta har tidigare beskrivit mannen som ansvarstagande familjefar som velat bli en del av det svenska samhället. 

– Det är en lugn och sansad man, trevlig att ha att göra med. Ärlig och hjälpsam. Duktig rent praktiskt med allt möjligt. Pålitlig tycker jag, har en person tidigare berättat.  

Östersundspolisen håller just nu på att lämna över utredningsmaterialet till Säpo där en stor grupp jobbar med det misstänkta terrorfallet. 

Åklagare har bekräftat att polisen beslagtagit datorer och telefoner med koppling till mannen.

– Det har påbörjats arbete med att säkra material i telefoner och datorer. Men resultatet av det vill jag inte kommentera ännu, i det här tidiga skedet, säger Henrik Olin. 

Terrorexperten Hans Brun igen: 

– De tekniska hjälpmedel som finns i dag som krypterade appar gör det svårt för myndigheterna att kontrollera. Det finns väldigt avancerad teknik tillgänglig för allmänhet till en låg kostnad. Den här moderna tekniken gör det väldigt lätt att sprida propaganda och kunna kommunicera ostört, säger han.

Expressens reporter Nina Svanberg rapporterar på plats från Östersund.

Det är dock inte bara digitala spår som polisen kan ha svårt att hitta, menar Brun.

– En teknik som används för att slippa upptäckt är förstås personliga möten. Att man faktiskt ses och pratar med varandra. Det är svårt att övervaka och kräver mycket resurser.

Både Rakhmat Akilov och männen som åtalades och några sedermera dömdes gällande terrorfinansiering var, som Hans Brun beskriver det, lättare att upptäckta.

– Bästa sättet att undgå granskning är att gömma sig i det öppna. Det vill säga att vara ultranormal. Den som springer på radikala möten och i källarmoskéer blir självmarkerande.

Åklagaren i terrorfallet: Ingen annan delgiven misstanke

Åklagaren sa under fredagen att ingen annan person delgivits misstanke om inblandning i brottet.

– Det finns ingen annan person som är delgiven misstanke men jag kan inte utesluta att fler ingripanden kommer att göras, sa han under fredagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.