Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ovanliga anden på besök i Stockholm: ”Sällsynt”

En annan ovanlig fågel som skådats i Sverige.
Arkivbild. Mandarinanden är på besök i Stockholm.
Foto: Jonas Forsberg/N/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den ostasiatiska mandarinanden är på besök i Stockholm och lockar fågelintresserade till Tanto, Södermalm. 

– Det är inte unikt men visst är det sällsynt, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet till SVT

I veckan har en ovanlig fågelart synts till på Södermalm i Stockholm och blivit en snackis i storstaden. Mandarinanden, som är mycket sällsynt i Sverige har kunnat ses av fågelintresserade i Tantolunden. 

Den ostasiatiska fågelarten har sedan länge funnits på fågelparker och i zoologiska trädgårdar i västeuropa. Men under 1990-talet så rymde mandarinanden och förekommer nu även vilda i flera länder runtom i Europa. Men i Sverige är de dock ovanliga. 

Inte unikt men sällsynt

Didrik Vanhoenacker som är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet besökte själv Södermalm och Tantolunden förra helgen för att titta på fågeln.

– Det är inte unikt men visst är det sällsynt. Man kan säga att det är lite innerstadshäftigt att få se en sån här fågel mitt inne i stan, säger han till SVT. 

Tsunamivågor efter vulkanutbrottet vid Tonga välte oljefartyg utanför Peru.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.