Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ovädret Malik slår till – SMHI med flera varningar

Ovädret Malik slår mot Sverige: "Kommer att bli riktigt besvärligt".
I helgen drar ovädret ”Malik” in över Sverige.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
SMHI har utfärdat flera vädervarningar i landet.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

SMHI varnar för stormigt väder under lördagen. Framförallt drabbas Västkusten, Skåne och sydvästra Småland. 

Också på Gotland kommer det blåsa rejält. 

– Absolut värst blir det lördag kväll fram till söndag morgon och förmiddag. Värst kommer det att blåsa vid kusten, med stormstyrka på närmare 30 meter per sekund i byarna, säger meteorologen Josefine Bergstedt vid väderinstitutet Storm. 

Stormen Malik har under natten mot lördag dragit in över Sverige. SMHI har utfärdat orange stormvarningar över Kattegatt och Skagerrak samt orange vindvarning över Västkusten, Skåne, sydvästra Småland och Gotland. 

Varningarna gäller över helgen. 

– Det dåliga vädret börjar redan med att det drar in med regn i natt och även inslag av blötsnö över Västsverige. Det regnar på under natten, morgonen och i stort sett hela dagen. Det blir väl ungefär 25 mm regn, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm, och fortsätter:

– Men det är väl inte regnet som är det värsta med det här ovädret. Utan framför allt blir det rejält blåsigt. När regnet upphör så tar vinden vid.

Tågtrafik stoppas

Trafikverket har på grund av den hårda vinden valt att stoppa tågtrafiken på flera sträckor av säkerhetsskäl. Bland annat berörs sträckan mellan Ystad-Simrishamn och Värnamo-Halmstad. 

– Precis som vid tidigare tillfällen tar vi det här beslutet av säkerhetsskäl. Vi vill inte riskera att det inträffar olyckor och att tåg blir stående med passagerare i ovädret. Vi hoppas att resenärerna har möjlighet att ställa in eller planera om sin resa, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i Region Syd i ett pressmeddelande.

Det kommer även blåsa rejält på Östersjön, med vindstyrkor uppemot 17 m/s under lördagen. 

Drar österut 

Enligt SMHI finns det risk för nerfallna träd och mycket begränsad framkomlighet på vägarna. Josefine Bergstedt har en del handfasta tips inför ovädret.

– Man ska nog se över om man har någonting utomhus som kan blåsa i väg. Sen så kommer det här säkert att innebära en del omkullblåsta träd som kan riva ner elledningar och påverka trafik med mera. Ska man resa så är det klokt att hålla lite extra koll.

Stormen väntas sedan dra vidare österut över landet och hela södra Sverige kan räkna med hårda vindstyrkor på söndagen, enligt SMHI. 

Över Upplands- och Roslagskusten varnar SMHI för risk för stormbyar samt snöfall på söndagen. På sen eftermiddag beräknas vinden och snöfallet avta.

Dessutom har SMHI utfärdat en orange varning för högt vattenstånd vid Södra Hallanskusten och Öresund på söndagen. 

Se även:

Extrema stormar är det nya normala – tio gånger vanligare

”Människans fingeravtryck finns över förändringen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.