Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ovädret färdades norrut över Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anders Green
Foto: Johan Vesterkvist
Foto: Privat

Ovädret färdades norrut över Sverige på onsdagen.

På kvällen drabbades Stockholm av ett riktigt åskoväder - och blixtnedslag syntes på flera håll i huvudstaden.

– Man kan jämföra det med att en jätte kom och slog till huset, säger Marcus Rosenholm, 23, som förlorade sitt internet när blixten slog ner i hans hus i Bromma.

Två lågtryck, ett i över norska kusten och ett som rört sig nordost över Gotland, ligger bakom onsdagens oväder, enligt SMHI.

"Mellan dessa nederbördsområden har det även förekommit en hel del regnskurar med inslag av åska", skriver väderinstitutet i sin prognos för Sverige.

Strax innan klockan elva på onsdagskvällen drabbades Stockholm av ett riktigt åskoväder.

Slog ner vid DN-skrapan

Anders Green, 42, försökte lägga sin nyfödda son när han hörde att ett oväder var på G. Då gick han ut på balkongen med sin kamera och lyckades fånga en bild på när blixten slog ner precis vid DN-skrapan i Marieberg.

Men Anders son blev trots ovädret inte så rädd.

– Han var faktiskt väldigt lugn men det blixtrade inte så högt, säger Anders Green.

I Sollentuna gick syskonen Stephanie Gyllencreutz, 14, och Michael Gyllencreutz, 17, ut på altanen när de hörde ovädret.

– Min farmor, som bor i närheten, ringde och berättade att hon var jätterädd. Den första blixten var den största jag någonsin sett, säger Stephanie Gyllencreutz.

"Det var hemskt"

I Bromma i västra Stockholm slog blixten ner rakt i Marcus Rosenholms hus. Hans internet slogs ut, flera billarm sattes i gång på gatan och grannarna lämnade sina hem.


Marcus Rosenholm
Foto: Foto: Privat

– Man kan jämföra det med att en jätte kom och slog till huset, jag trodde inte att fönstren skulle hålla. Det var hemskt, säger han. 

På SMHI:s blixtradar såg man på onsdagskvällen att blixten slog ner på flera håll i Stockholm och runt Vättern.

På tisdagen låg ovädret över södra Sverige innan det rörde sig norrut. Under tisdagseftermiddagen drog det in tre tromber i Halmstad.

Men regn och åskvädret ska försvinna inom kort. Enligt SMHI väntas det stabilare väder under torsdagen, med lite skurar vid Upplandskusten och Norrlandskusten.

Så skyddar du dig mot åskan

• Säkrast är du om du håller dig inomhus, men stäng alla fönster och undvik elektriska apparater.

• I en bil har du också skydd – men bara om den är helt i metall. Har bilen plasttak, eller om man rör vid en metallyta när blixten slår ner kan man få ström i sig.

• Är du på en båt när åskan går gäller det att hålla sig borta från masten – då blixten som bekant söker sig till den högsta punkten.

• Att ta skydd under ett träd är det vanligaste misstaget många gör. Hälften av alla olyckor vid blixtnedslag orsakas av att folk stått under ett träd.

• Viktigast är att hålla sig borta från vatten – båda utomhus och inomhus. Så spara duschen eller badet till efter åskovädret.

Är du rädd för åska?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.