Agneta Carlswärd Kjellin, sjuksköterska och krisstödjare på S:t Görans sjukhus. Foto: PrivatAgneta Carlswärd Kjellin, sjuksköterska och krisstödjare på S:t Görans sjukhus. Foto: Privat
Agneta Carlswärd Kjellin, sjuksköterska och krisstödjare på S:t Görans sjukhus. Foto: Privat
Charlotte Therup Svedenlöf, legitimerad psykolog och enhetschef på enheten för Kris- och katastrofpsykologi Foto: PrivatCharlotte Therup Svedenlöf, legitimerad psykolog och enhetschef på enheten för Kris- och katastrofpsykologi Foto: Privat
Charlotte Therup Svedenlöf, legitimerad psykolog och enhetschef på enheten för Kris- och katastrofpsykologi Foto: Privat
Landstinget övade på en fiktiv attack - dagen innan. Foto: LINNEA RHEBORGLandstinget övade på en fiktiv attack - dagen innan. Foto: LINNEA RHEBORG
Landstinget övade på en fiktiv attack - dagen innan. Foto: LINNEA RHEBORG

Övade dagen före – Åhléns var ett av målen

Publicerad

Sjuksköterskan Agneta Carlswärd Kjellin, 56, stöttade många oroliga när hon bemannade kristelefonen efter fredagens misstänkta terrorattentat i Stockholms city.

Dagen innan övade hon på ett fiktivt scenario där en bomb placerades på Åhléns.

– När jag fick höra vad som hade hänt kunde jag knappt tro att det var sant. Det var ju precis som det vi hade övat på, säger hon.

I torsdags anordnade Stockholms läns landsting en kurs för en grupp krisstödjare. Det är läkare, psykologer, kuratorer, diakoner, präster och sjuksköterskor som ska stötta och svara på frågor vid en stor olycka, naturkatastrof eller en attack som drabbar medborgarna.

Dagen efter utbildningen inträffade det misstänkta terrordådet i hjärtat av city då en lastbil körde på flera personer och dödade fyra innan den kraschade i Åhléns city.

– Jag bara väntade på att bli inringd under fredagen. Dels så vill man vara med och göra det som man precis har utbildats och bidra. Men samtidigt så bävar man inför de första samtalen, säger Agneta Carlswärd Kjellin, sjuksköterska och krisstödjare på S:t Görans sjukhus.

 

LÄS MER: Terrormisstänkte Rakhmat Akilov vill byta advokat

Slogs av likheten med utbildningen

När hon följde rapporteringen av händelsen slogs hon av likheterna med utbildningen.

– Under torsdagen simulerade vi en sprängning på Åhléns. Det var ett fiktivt scenario med medierapportering om att någon placerat ut en bomb i Åhléns city – och sen sprängdes det på Åhléns i Skärholmen, säger hon.

Hon kallades in först under söndagen för att svara på oroliga invånares frågor och ska bemanna telefonen mer i veckan.

– Vi fick alla möjliga olika samtal, från folk som var där på Drottningatan, folk som jobbat i närheten och från de som var oroliga för att det ska hända igen. Det var väldigt många olika som ringde in.

 

LÄS MER: Emma, 20, var sekunder från att träffas av den skenande lastbilen

 

Charlotte Therup Svedenlöf, legitimerad psykolog och chef på enheten för kris- och katastrofpsykologi.Foto: Privat

"Varje gång vi hållit utbildningen har det hänt något"

– Den här övningen har vi haft i många, många år, vi tränar krisstödjarna för att ge ett gott krisstöd över telefon. Det är en utbildning som vi har haft i 17 år. Det handlar om att möta personer akut. Kursen är väldigt högt uppskattat, säger Charlotte Therup Svedenlöf, legitimerad psykolog och chef på enheten för kris- och katastrofpsykologi.

Hon berättar att det inte är första gången som katastrofer inträffar i anslutning till utbildningen:

– Varje gång vi har hållit den här utbildningen har det hänt något i anslutning till den, även om det hittills inte hade varit i Sverige, säger hon och fortsätter:

– Jag var så tacksam för att vi har så fantastiska krisstödjare i Stockholms läns landsting.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag