Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Övade dagen före – Åhléns var ett av målen

Agneta Carlswärd Kjellin, sjuksköterska och krisstödjare på S:t Görans sjukhus.
Foto: Privat
Charlotte Therup Svedenlöf, legitimerad psykolog och enhetschef på enheten för Kris- och katastrofpsykologi
Foto: Privat
Landstinget övade på en fiktiv attack - dagen innan.
Foto: LINNEA RHEBORG

Sjuksköterskan Agneta Carlswärd Kjellin, 56, stöttade många oroliga när hon bemannade kristelefonen efter fredagens misstänkta terrorattentat i Stockholms city.

Dagen innan övade hon på ett fiktivt scenario där en bomb placerades på Åhléns.

– När jag fick höra vad som hade hänt kunde jag knappt tro att det var sant. Det var ju precis som det vi hade övat på, säger hon.

I torsdags anordnade Stockholms läns landsting en kurs för en grupp krisstödjare. Det är läkare, psykologer, kuratorer, diakoner, präster och sjuksköterskor som ska stötta och svara på frågor vid en stor olycka, naturkatastrof eller en attack som drabbar medborgarna.

Dagen efter utbildningen inträffade det misstänkta terrordådet i hjärtat av city då en lastbil körde på flera personer och dödade fyra innan den kraschade i Åhléns city.

– Jag bara väntade på att bli inringd under fredagen. Dels så vill man vara med och göra det som man precis har utbildats och bidra. Men samtidigt så bävar man inför de första samtalen, säger Agneta Carlswärd Kjellin, sjuksköterska och krisstödjare på S:t Görans sjukhus.


LÄS MER: Terrormisstänkte Rakhmat Akilov vill byta advokat

Slogs av likheten med utbildningen

När hon följde rapporteringen av händelsen slogs hon av likheterna med utbildningen.

– Under torsdagen simulerade vi en sprängning på Åhléns. Det var ett fiktivt scenario med medierapportering om att någon placerat ut en bomb i Åhléns city – och sen sprängdes det på Åhléns i Skärholmen, säger hon.

Hon kallades in först under söndagen för att svara på oroliga invånares frågor och ska bemanna telefonen mer i veckan.

– Vi fick alla möjliga olika samtal, från folk som var där på Drottningatan, folk som jobbat i närheten och från de som var oroliga för att det ska hända igen. Det var väldigt många olika som ringde in.


LÄS MER: Emma, 20, var sekunder från att träffas av den skenande lastbilen


Charlotte Therup Svedenlöf, legitimerad psykolog och chef på enheten för kris- och katastrofpsykologi.
Foto: Privat

"Varje gång vi hållit utbildningen har det hänt något"

– Den här övningen har vi haft i många, många år, vi tränar krisstödjarna för att ge ett gott krisstöd över telefon. Det är en utbildning som vi har haft i 17 år. Det handlar om att möta personer akut. Kursen är väldigt högt uppskattat, säger Charlotte Therup Svedenlöf, legitimerad psykolog och chef på enheten för kris- och katastrofpsykologi.

Hon berättar att det inte är första gången som katastrofer inträffar i anslutning till utbildningen:

– Varje gång vi har hållit den här utbildningen har det hänt något i anslutning till den, även om det hittills inte hade varit i Sverige, säger hon och fortsätter:

– Jag var så tacksam för att vi har så fantastiska krisstödjare i Stockholms läns landsting.

Kristelefonen

Landstinget erbjuder psykologiskt krisstöd via en extra krisstödstelefon. Om du behöver stöd, ring växelnumret 08-517 700 00 och be att få komma till krisstödstelefonen.

På 1177.se finns mer information om vanliga reaktioner vid sorg och kris. Där finns även kontaktuppgifter till andra aktörer som erbjuder krisstöd.

Det går också att ringa till socialjouren på 08-508 400 00, som är bemannad dygnet runt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.