Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ovaccinerade ledamöter uppmanas bära mask

Anders W. Jonsson: "Vi måste vara förebilder".
Roger Richthoff har kallat covid-vaccin för ”giftspruta”.
Mattias Karlsson vårdades på sjukhus efter att ovaccinerad ha insjuknat i covid-19.
Foto: Facebook
SD:s vice gruppledare i riksdagen, Mattias Bäckström Johansson, har inte vaccinerat sig.
Foto: PRESSBILD

Riksdagsledamöter som valt att inte vaccinera sig ska uppmanas bära andningsskydd vid voteringar i kammaren, rapporterar DN

Detta för att ”skydda sig själv och andra”. 

– Jag tycker att det är onödigt att måla upp de vaccinerade mot de ovaccinerade och göra en politisk poäng av det, säger Henrik Vinge, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, till DN. 

De senaste veckorna har det debatterats kring hur riksdagen ska hantera ledamöter som av ett eller annat skäl avstått från att vaccinera sig mot covid-19. 

På uppdrag av talman Andreas Norlén (M) har riksdagsförvaltningen nu tagit fram nya riktlinjer för ovaccinerade riksdagsledamöter, rapporterar DN. 

”Uppmaningen gäller dem som är ovaccinerade”

En av dessa är att ovaccinerade riksdagsledamöter ska uppmanas av sina gruppledare att bära andningsskydd, av säkerhetsklass FFP2, i kammaren för att ”skydda sig själv och andra”. 

– Uppmaningen gäller dem som är ovaccinerade, men även andra personer, till exempel om man är vaccinerad men tillhör en riskgrupp eller kanske har en nära anhörig som tillhör en riskgrupp kan ta ett andningsskydd om man vill känna sig extra skyddad, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson (C) till DN. 

DN skrev i förra veckan att minst fyra riksdagsledamöter, samtliga sverigedemokrater, var ovaccinerade. 

Enligt en kartläggning från Aftonbladet handlar det om sju SD-ledamöter som inte är fullvaccinerade. 

Nu får partiets gruppledare, Henrik Vinge, i uppgift att uppmana dessa att bära andningsskydd i kammaren. 

– Jag tycker att det är onödigt att måla upp de vaccinerade mot de ovaccinerade och göra en politisk poäng av det. Det finns ju en poäng att minska smittspridningen, inte minst för de ovaccinerades skull. Det tycker alla. Jag kommer tala med min grupp om frågan och formulera det mer som att alla som vill är välkomna att ta ett andningsskydd, säger Henrik Vinge till DN. 

Mattias Karlsson fick vårdas på sjukhus

I början av månaden var riksdagsledamoten Mattias Karlsson (SD) inlagd på Sankt Görans sjukhus i Stockholm efter att ha insjuknat svårt i covid-19. 

Han berättade för Expressen att han inte var vaccinerad. 

– Nej, jag har varit på väg att göra det. Det har varit ett så hektiskt schema. Min far fick en ganska allvarlig släng av bältros när han vaccinerade sig. Så jag har försökt hitta ett planeringsfönster där jag skulle kunna drabbas av samma sak utan att det menligt inverkade på arbetet. Men jag väntade uppenbarligen för länge, sa Mattias Karlsson. 

En annan av de ovaccinerade riksdagsledamöterna är riksdagsledamoten Roger Richthoff (SD) som i ett Facebookinlägg kallade covid-19-vaccin för ”giftspruta”. 

Inte heller Sverigedemokraternas vice gruppledare, Mattias Bäckström Johansson, var vaccinerad när DN talade med honom i förra veckan. 

– Men jag har testat mig för antikroppar och då tänkte jag att jag har valmöjligheten att vänta lite. Men det kan absolut bli aktuellt längre fram, sa han då till DN

Riksdagsledamoten Anne Oskarsson (SD) har inte heller vaccinerat sig på grund av en lungsjukdom, uppgav hon för DN. 

Oron för nya coronamutationen: ”Kan inte stoppa”

Coronasmittan skenar i Storbritannien – rekordhöga nivåer i skolorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.