Outad som homosexuell - mot sin vilja

Publicerad
Tidningen Se&Hör påstår i senaste numret att en svensk idrottsstjärna är homosexuell - utan att stjärnan själv bekräftat eller ens kommenterat frågan.
- Det har varit rykten kring det här så därför publicerade jag, säger tidningens utgivare Carina Löfqvist.
Se&Hör bryter därmed en mångårig tradition i svenska medier. Enligt den är förutsättningen för publicering att kända personer själva går ut officiellt med sin sexuella läggning innan det skrivs om frågan. Detta av respekt för privatlivet.
Se&Hör hävdar i ett stort uppslaget reportage att den kända idrottsstjärnan har ett förhållande med en person av samma kön. Det framgår inte av reportaget om tidningen har försökt nå stjärnan för en kommentar.
Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson:
- Min principiella hållning är att det är okej att artisters och idrottsmäns professionella verksamhet skildras ingående i medier. Men de har också rätt till ett privatliv.

"Var ju en nyhet"

Expressen frågar Se&Hörs ansvariga utgivare Carina Löfqvist:
Varför publicerade ni detta utan att ta kontakt med stjärnan?
- Stjärnan vill inte kommentera. Men det har ju lång tid varit rykten om att vederbörande träffat en person av samma kön. Det är en nyhet.
Det kan det väl inte vara, stjärnan har ju inte bekräftat dessa lösa rykten?
- Jo, det är ju en...nyhet ändå.
Hur då?
- Att det här ryktena går.

Tvångsouta gammaldags

Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL:
- Jag känner själv inte till något om personens privatliv eller just den här texten, men generellt är väl att outa, eller tvångsouta personer en fläkt från en svunnen tid. Ungefär "berättar du inte själv så skriver vi ändå". Jag trodde vi hade passerat förbi detta stadium för länge sedan.
Expressen har sökt den berörda idrottsstjärnan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag