Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Otto släppt från fängelse i Nordkorea – är i koma

Studenten Otto Warmbier satt i fängelse i Nordkorea.
Foto: KIM KWANG HYON / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong Un.
Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Otto Warmbier under en presskonferens i Nordkorea i februari 2016.
Foto: KCNA/HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Otto Warmbier blir eskorterad i högsta domstolen i Pyongyang, Nordkorea.
Foto: JON CHOL JIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Här syns den nu frisläppte Otto Warmbier bli buren ut ur flygplanet, efter frisläppningen på tisdagen.
Foto: SAM GREENE / AP TT NYHETSBYRÅN
Utanför planet som transporterat Otto Warmbier kramas två gråtandes personer.
Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Studenten Otto Warmbier, 22, satt 17 månader i fängelse i Nordkorea – men nu ska han vara på väg hem till USA igen. Det här rapporterar CNN.

Enligt nyhetsbyrån AP befinner han sig i koma – och ska ha gjort det i över ett år. 

– Vi fick reda på det här för bara en vecka sedan, säger hans föräldrar, Fred och Cindy Warmbier i ett uttalande

Studenten Otto Warmbier greps på flygplatsen i Pyonyang i januari 2016 när han skulle resa hem till USA. Enligt nordkoreanska myndigheter ska han ha försökt ta ner en skylt med en politisk slogan som hängde vid ett hotell i huvudstaden. Myndigheterna hävdade att man hade övervakningsbilder som knöt Otto Warmbier till  det påstådda brottet. 

I mars 2016 dömdes han till straffarbete i 15 år, enligt CNN. Men nu rapporterar flera medier att han är på väg hem till USA igen, efter 17 månader i fängelse. Enligt bland annat nyhetsbyrån AP befinner han sig i koma –  vilket han ska ha gjort i 15 månader. 

CNN uppger att Otto Warmbier drabbats av botulism; det vill säga livshotande matförgiftning från en bakterie.  

https://twitter.com/CNNSitRoom/status/874763460126441472

"Vill att världen ska veta"

Otto Warmbiers föräldrar, Fred och Cindy Warmbier, säger i ett uttalande som CNN återger att de fick information om hans allvarliga hälsotillstånd för en vecka sedan. 

– Vi vill att världen ska veta hur vi och vår son har blivit brutaliserade och terroriserade av pariska regimen i Nordkorea. Vi är så tacksamma för att han äntligen kommer att få vara tillsammans med människor som älskar honom. 

Innan rättegången där Otto Warmbier dömdes talade han vid en presskonferens som de nordkoreanska myndigheterna organiserade. Vid den bad bland annat landet om förlåtelse. 

– Jag har begått mitt livs största misstag, sa han tårfyllt.

Enligt CNN är det oklart om de nordkoreanska myndigheterna tvingade Otto Warmbier att tala vid presskonferensen. 

Att Otto Warmbier nu flygs till hem USA blev offentligt samma dag som Dennis Rodman, en välkänd amerikansk före detta basketspelare, landade i Pyonyang för ett fyra dagar långt besök. Men om - och isåfall hur - Rodmans besök hänger ihop med frisläppandet av Warmbier är oklart. 

Tror frisläppandet har med hälsan att göra

Niklas Swanström, svensk Nordkoreaexpert, säger till Expressen TV att han tror att den främsta anledningen till frisläppandet av Otto Warmbier har med hans hälsotillstånd att göra. 

– Om han nu är i väldigt dåligt skick så skulle det vara oerhört negativt att ha en amerikansk 22-årig student som avlider i Nordkorea. 

Niklas Swanström säger vidare att det måste vara väldigt psykiskt påfrestande att dömas till ett så hårt straff – och utgår ifrån att det råder tuffa förhållanden i nordkoreanska fängelser. Som exempel kanske psykisk och fysisk bestraffning används på ett helt annat sätt än vad som är acceptabelt i Sverige och USA.  

– Men sedan tror jag att osäkerhetsfrågan kanske är det svåraste för en sådan här person, att inte veta vad som händer imorgon. Blir det 15 år? Blir det längre? Överlever jag? Det måste vara oerhört nedbrytande, säger Niklas Swanström.

Ett ungdomligt misstag

Han tycker inte att det är farligt att resa till Nordkorea – om man följer de lagar och regler som gäller där. Niklas Swanström kallar brottet - försöket att stjäla skylten med det politiska budskapet - för ett "ungdomligt misstag". 

CNN uppger vidare att det för tillfället finns tre amerikanska medborgare som hålls i Nordkorea mot sin vilja – och enligt USA:s utrikesminister, Rex Tillerson, förs diskussioner mellan länderna om de här personernas respektive ärenden. 

Svenska ambassaden försökte hjälpa

Den svenska ambassaden i Pyonyang har varit engagerad sig i Otto Warmbier-fallet. En tid efter gripandet, i januari 2016, bekräftade förste ambassadsekreterare August Borg för Expressen att man hanterade ärendet

– Jag kan bekräfta att vi hanterar fallet. Men hur vi gör det, det kan jag inte gå in på. Där råder sekretess. Även när det gäller den här studenten, Otto. Så jag kan inte säga så mycket, sa August Borg då.  

https://twitter.com/AP/status/874652199409811461https://twitter.com/FoxNews/status/874791576702259201

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.