Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ottilia, 38, om pandemins Palma: ”Rädd bli inlåst igen”

Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar för att ”ge upp kontrollen”.
Foto: ATIENZA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PÄR OLSSON
Foto: Privat

Svenska Ottilia Sitkey, 38, bor i Mallorcas huvudstad Palma sedan snart två år tillbaka.

Hon märker av en tillströmning av svenska turister, och tycker det är bra. Men själv är hon rädd för att det nationella nödläget ska innebära ytterligare restriktioner.

– Jag vill inte sitta inlåst igen. Man är rädd för konsekvenserna, att de börjar dra in ens frihet, säger hon.

När 38-åriga Ottilia Sitkey flyttade till Spanien för snart två år sedan fanns det inte någonting som hette covid-19. Hon och hennes familj flyttade för att öppna affärsverksamhet och söka lyckan i solen.

Nu bor hon i ett av världens just nu mest coronadrabbade. På söndagen utlyste landet internationellt nödläge efter att smittan drastiskt spridit sig.

Samtidigt åker fullsatta charterflyg från Sverige till Spanien. Ottilia jobbar på en mäklarbyrå, och där märker man av en rörelse på marknaden. Resandet, och intresset för lägenheter, ökar.

Mycket är sig likt

Enligt Ottilia Sitkey tas de tacksamt emot.

– Det märks tydligast runt innerstan och på sportanläggningar, att det är mer svenskar där nu än förut. Här har man varit ganska anti turister under en lång tid, men nu inser folk här också hur viktig turismen är. Det är bra att folk väljer att komma hit, annars kommer Spanien få det svårt att komma på fötter, säger hon.

Hon beskriver ett Palma som till synes är sig likt. Folk sitter och äter på restauranger, folk går till jobbet, är i butiker och handlar.

Illusionen bryts av de obligatoriska munskydden. Och säkerhetsvakterna som ser till att de sitter som de ska, och att människor använder handsprit.

Rädd för lockdown och karantän

Annat var det tidigare i år. I nio veckor satt Ottilia Sitkey och hennes barn i karantän, och fick inte röra sig utanför hemmet. Nu är hon, och många andra, rädda för att restriktionerna ska hårdna igen och med nödläget och den ökade smittan.

– Vi som verkligen varit inlåsta helt och hållet, för oss är det mer en rädsla att det börjar komma mer restriktioner. Jag är rädd för att det ska hända igen. Då var min man i Sverige, jag var hemma själv med barnen. Vi hade åtminstone en terrass att vara ute på, många har ju inte ens det. 

I och med det nationella nödläget har ett utegångsförbud införts mellan 23 och 06 i Spanien. I Palma, berättar Ottilia, har man fått dispens på en timme. Utegångsförbudet börjar vid midnatt.

SE MER:

Svenska turisterna berättade om läget på Mallorca i somras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.