Otrohetsdrama i kultureliten – kärlek, hat och mordförsök

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Karin Stolpe tillsammans med maken Sven Stolpe.
Foto: SJÖBERG BILDBYRÅ
Olof Lagercrantz.
Foto: DAGENS NYHETER

Det är århundradets kärlekssaga i den svenska kulturvärlden.

Några stulna kyssar, ett par flämtande famntag och en otrohetsaffär som slutar i ett påstått mordförsök den heta sommaren 1932.

Det korta passionsdramat leder till nära 70 år av hat mellan två litterära giganter – älskaren Olof Lagercrantz och den bedragne äkta mannen Sven Stolpe – som är rivaler om Stolpes hustru Karin.

Det börjar med några försiktiga blickar och ett kort samtal i Sigtuna i juni 1932. Den unge studenten Olof Lagercrantz möter Karin Stolpe, som är gift med den uppburne författaren Sven Stolpe.

Under några dagar utvecklas deras relation till vad Sven Stolpe sedan kallar ”ett sexuellt attentat” riktat mot honom. Det blir en dramatisk konfrontation – och sedan försöker den svartsjuke Stolpe köra ihjäl hustrun och sig själv, allt enligt Alex Schulmans skildring i sin nya bok ”Bränn alla mina brev”.

Alex Schulman är dotterson till paret Stolpe och avslöjar nu detaljerna i det romantiska triangeldramat, som tystats ned i hans familj i alla år. Han kallar boken roman, men använder huvudpersonernas riktiga namn och baserar handlingen på deras brev och dagböcker.

LÄS MER: Läs ett exklusivt utdrag ur Alex Schulmans ”Bränn alla mina brev”

Olof Lagercrantz, först konservativ publicist och senare kulturradikal chefredaktör på Dagens Nyheter.
Foto: ARNE SCHWEITZ

"En dåre som älskar"

”Har länge gått omkring i mitt rum och småskrattat för mig själv. Och plötsligt rann något nedför mina kinder. Det var tårar. Jag grät av lycka och oro. Är från mina sinnen. Och under över alla under: jag står inte längre utanför mig själv och betraktar mig kallt och cyniskt. Jag är bara en nu. En dåre som älskar Karin Stolpe”, skriver Olof Lagercrantz den 28 juni 1932 i sin dagbok, som citeras i Schulmans bok.

Under nästan sju decennier efter de ödesmättade sommarveckorna är de båda rivalerna sedan bittra fiender. År efter år pucklar de båda på varandra i kulturdebatten. De dömer ut varandras böcker, de tar heder och ära av varandra.

I ena ringhörnan lyrikern och litteraturvetaren Olof Lagercrantz, först konservativ publicist och senare kulturradikal chefredaktör på Dagens Nyheter. I den andra författaren och litteraturvetaren Sven Stolpe, kristen och konservativ debattör – och på äldre dagar populär tv-kändis, bland annat som gäst i Hagge Geigerts och Lasse Holmqvists program.

Glödande hat

De angriper varandra med ett glödande hat som alla tror är ideologiskt motiverat. Men i själva verket ligger ett privat svek- och kärleksdrama i botten.

Strax före midsommar 1932 träffas Olof Lagercrantz, 21, Karin Stolpe, 25, och Sven Stolpe, 27, på Sigtunastiftelsen, ett gästhem och en intellektuell mötesplats med kristen profil. Där anordnas konferenser och symposier, dit kommer författare för att bo och arbeta.

Sven Stolpe är där som föreläsare, många vill höra författaren som ett par år tidigare slog igenom med succéromanen ”I dödens väntrum”. Olof Lagercrantz är där som student. En gemensam nämnare är att båda lider av lungsot, alltså tuberkulos (tbc), och har vårdats på sanatorier. Den oftast dödliga sjukdomen har vid den här tiden fortfarande ett romantiskt skimmer över sig. Världslitteraturen är full av skildringar av bleksiktiga unga män och kvinnor på sanatorier i Alperna, så också Stolpes genombrottsroman.

Sven Stolpe vid skrivbordet.
Foto: ALAMY/IBL

Olyckligt äktenskap

Tycke uppstår mellan Lagercrantz och Karin Stolpe. De utväxlar menande ögonkast, han gör sig ärende till rum där hon befinner sig. Av boken framgår att paret Stolpes äktenskap är olyckligt; hon har försökt göra sig fri men fruktar makens aggressivitet och våldstendenser.

Trots sin svartsjuka låter Stolpe sin fru och Lagercrantz göra en biltur tillsammans. Det är första gången de tillbringar en längre tid ensamma med varandra.

I en dråplig scen skildrar Alex Schulman hur Lagercrantz agerar bilmekaniker och lyckas laga Stolpes amerikanska vrålåk, en Chrysler Imperial 8, som inte vill starta:

’”Testa att starta motorn nu”, säger Olof och torkar av motorolja från händerna med sin näsduk.”

Biltur med hustrun

Stolpe vill betala för jobbet, men Lagercrantz säger att han som ersättning hellre gör en åktur med bilen.

'”Då kan jag passa på att följa med”, säger Karin. ”Jag har kläder på kemtvätten som måste hämtas upp.”

”Jaså, jaha, bra”, säger Sven. Han vänder sig till Olof. ”Se till att ha tillbaka både bilen och min hustru inom en timme, då åker jag till Stockholm.”’

Under bilfärden fördjupas deras begynnande relation. Schulman skildrar hur Karin och Olof senare ligger i samma säng medan de hör knattrandet från Svens skrivmaskin i stiftelsens bibliotek i våningen ovanför. Ljudet från skrivmaskinen upphör, Olof rusar ut ur rummet och stöter nästan ihop med Sven i korridoren.

Det blir flera kärleksmöten, Lagercrantz skriver i dagboken att de ”smälter samman”.

Alex Schulman beskriver Karin och Sven Stolpes relation som djupt olycklig.
Foto: ULF RYD

Visar sin revolver

Sven Stolpe börjar ana oråd – och hotar hustrun, bland annat med att visa sin revolver, enligt boken. Lagercrantz skriver i sin dagbok:

”I dag har Sven varit rätt frän mot mig och våra blickar ha ibland mötts på ett så hätskt sätt att jag miss­tänker det värsta.”

Paret Stolpe lämnar Sigtuna och reser tillbaka till Stockholm. Lagercrantz är kvar på stiftelsen och skriver den 1 juli i ett av en rad kärleksbrev till Karin Stolpe.

”Du har just farit, och aldrig har jag känt mig så övergiven och ensam som nu. Livet blir dött och färglöst utan dig. Jag vill bara gråta, men kan inte det en gång. Dina kyssar bränna ännu på mina läppar … Jag kan inte förstå, att jag kan älska så …

Att Sven skall äga dig, att han skall få behandla dig hur hän­synslöst han vill, utan att jag kan ingripa, det är outhärdligt för mig. Men bara du vill låta mig älska dig, skall jag stå ut med allt. Stöt bara inte bort mig. Det står jag inte ut med. Jag skall räkna timmarna till våra möten, och jag skall alltid hoppas, att du en gång blir min, till kropp och själ.”

Avslöjar otroheten

Inte långt därefter inser Sven Stolpe att Karin och Olof har en relation. Han reaktion blir, enligt Schulman, att köra av vägen i hög fart i ett försök att döda både Karin och sig själv. Båda skadas men överlever. Efter kraschen skriver Karin till Olof och ber honom att bränna alla hennes brev.

”Bränn dem för Guds skull! Och röj mig aldrig. Mitt liv hänger på det. Och ditt också”, skriver hon.

Därefter drar hon sig undan all kontakt med Olof, besvarar inte hans brev. Och fortsätter det äktenskap dottersonen Alex Schulman beskriver som djupt olyckligt.

Alltid outsider

Sven Stolpe är under kommande decennier en av Sveriges mest uppmärksammade intellektuella. Ständig outsider som kristen debattör, blir katolik 1947. Alltid inblandad i bittra strider, inte minst med Olof Lagercrantz. Dras in i en stor akademisk fejd efter sin doktorsavhandling om drottning Kristina. Och till slut känd i tv som en slagfärdig äldre man som levererar skarpa repliker, inte minst mot ”rödskäggen” i vänstern.

– Nej, jag vill inte bli ihågkommen alls. Det tror jag inte är någon risk, förstår du, i det svenska Sovjetväldet att man blir ihågkommen. Det kommer inte att finnas kvar några av oss, inte. Det kommer bara att fladdra stora rödskägg vart man går, säger han 1977 i tv-programmet Gäst hos Hagge.

Karin Stolpe blir en framstående översättare. Hon översätter litteratur från sex språk.

Sven Stolpe och hustrun Karin tillsammans med dottern Lisette utanför hemmet Valåsen herrgård 1959.
Foto: GÖSTA GLASE / GÖSTA GLASE TT NYHETSBYRÅN

Barn och barnbarn i mediebranschen

De får fyra barn. Dottern Lisette blir programledare i tv och senare informationschef i näringslivet. Hon gifter sig med tv-producenten Allan Schulman, mannen bakom stora succéer som Hylands hörna.

Deras son Alex Schulman, författaren till Bränn alla mina brev, har skrivit flera andra böcker om sin släkthistoria. Han är också podcastare och krönikör på Expressen. Också hans bror Calle Schulman är i mediebranschen, bland annat som bloggare.

Olof Lagercrantz gör en lysande karriär som poet, publicist och litteraturforskare. Han gifter sig med finlandssvenska Martina Ruin och engagerar sig för Finlands sak efter Sovjetunionens anfall som startar finska vinterkriget 1939. Han blir kulturchef i Svenska Dagbladet, sedan i Dagens Nyheter där han också blir chefredaktör med ansvar för kulturen 1960-1975. Han skriver uppmärksammade litteraturvetenskapliga verk om författare som Agnes von Krusenstierna och Stig Dagerman.

Alex Schulman är författaren till "Bränn alla mina brev".
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från höger till vänster

Lagercrantz vandrar på den politiska skalan från kulturkonservatism till att engagera sig för den nya vänstern på 1960-talet, han skriver kontroversiella reportage från det kommunistiska Kina.

Bland hans fem barn märks Marika Lagercrantz, skådespelare och författare, och David Lagercrantz, författare till Jag är Zlatan Ibrahimovic och två böcker i Millennium-serien.

Sven Stolpe dör 1996, Olof Lagercrantz 2002 och Karin Stolpe mindre än ett halvår senare.


Litterär trio

Olof Lagercrantz (1911 – 2002)

Lyriker, litteraturvetare och publicist. Chefredaktör på Dagens Nyheter 1960–1975.

Skrev bland annat självbiografin Min första krets samt litteraturvetenskapliga arbeten om författarna Agnes von Krusenstierna, Stig Dagerman och August Strindberg.Sven Stolpe (1905–1996)

Författare, kritiker, översättare, litteraturvetare och debattör. Introducerade fransk litteratur.

Skrev bland annat romanen I dödens väntrum samt biografier över drottning Kristina, den heliga Birgitta och Jeanne d’Arc.


Karin Stolpe (1907–2003)

Översättare från sex språk, bland annat böcker av Aldous Huxley, Francois Mauriac och Simone Weil.

Född i forskarfamiljen von Euler-Chelpin. Hennes far blev Nobelpristagare i kemi, hennes bror i medicin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.