Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Otrogna svenskar uthängda på nätet

Bland användarna på Ashleymadison.com finns tusentals svenskregistrerade.
"Det är ju extra känsligt när det handlar om just den här sajten", säger Marcus Murray, it-säkerhetsexpert på Truesec. Foto: Shutterstock

Otrohetssajten Ashleymadison.com har blivit hackad – och bland användarna finns tusentals svenskar.

Kontokortsuppgifter och lösenord till användarna sprids nu på internet.

– Det är ju extra känsligt när det handlar om just den här sajten, säger Marcus Murray, it-säkerhetsexpert på Truesec.

33 miljoner användaruppgifter har läckt från otrohetssajten Ashleymadison.com:s databas, skriver amerikanska Wired.

På sajten kan gifta män och kvinnor träffas och paras ihop med varandra och ha en affär vid sidan om sitt äktenskap.

Bland användarna finns tusentals svenskregistrerade. Användarnas användarnamn, lösenord och i vissa fall kontokortsuppgifter och bostadsadress sprids nu på internet - tillgängligt för vem som helst att ladda ner.

– Det man ska ha med sig är att många av de här kontona inte nödvändigtvis är äkta. Jag kan till exempel skapa ett konto på sajten med din e-postadress och då ser det ju ut som att du har ett konto men så behöver det inte vara, säger Marcus Murray, it-säkerhetsexpert på Truesec.

Hotade läcka för en månad sedan

Gruppen bakom hackerangreppet kallar sig för Impact team och varnade redan den 19 juli ägarna till sajten, företaget Avid life media, för att de hackat databasen. De sa då att de skulle släppa uppgifterna om sajten inte togs ner.

En månad senare gjorde hackargruppen slag i saken – och läckte allt.

– Mer problematiskt är att flera använt sina kontokortsuppgifter för att betala för olika tjänster på sajten. Där är det svårare att vara anonym eftersom kortet står på dig som person, säger Marcus Murray på Truesec.

Truesec har på uppdrag av Expressen granskat den läckta databasen och konstaterat att 1878 svenskar betalat pengar till sajten för olika tjänster, som till exempel att skicka meddelanden till andra.

– Det är ju extra känsligt när det handlar om just den här sajten. Man vill väl knappast att anhöriga ska se en i det sammanhanget, säger Marcus Murray.

Tyder på insiderjobb

Han berättar att det i databasen finns e-postadresser som tillhör svenska myndigheter och stora företag.

– Det bästa tipset till de som är drabbade är väl att i framtiden fundera på vilka tjänster man ansluter sig till. Man får moraliskt fundera på var man ska ansluta sig och om man kan stå för det om ens anonymitet röjs.

Hur angreppet på sajten gått till spekuleras det friskt i, men enligt Marcus Murray tyder det mesta på att det är ett insiderjobb.

– Det finns tydliga indikationer på att läckan kommer från någon som haft tillgång och åtkomst till data internt, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!