”Otäckt likt det Ukraina utsatts för”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Överbefälhavare Micael Bydén.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
JAS 39 Gripen startar på riksväg 44 i närheten av Såtenäs.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Soldater från Hemvärnet under Flygvapnets Luftförsvarsövning 2022.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hot och kränkningar från en kvalificerad motståndare övergår i angrepp och krig. 

Det är scenariot när det svenska och finländska flygvapnet, med understöd av luftvärn, hemvärn och marinen, genomför årets stora luftförsvarsövning.

Försvarsmaktens planerade övning har gått över i nästa fas. Nu övas på hur de skulle agera i händelse av angrepp och krig.

– Det är viktigt att signalera vad vi gör, Finland är med, övningsområdet är stort och sträcker sig ut över Östersjön, säger överbefälhavare Micael Bydén.

– Det finns de som följer oss väldigt noga, ser vad vi gör och hur vi jobbar.

Bakom ÖB, på riksväg 44 en bit från F7 i Såtenäs, har just ett Jas-plan landat för att underhållas och göras redo för en ny start på raksträckan på den tillfälligt upprättade vägbasen.

Planerats i ett år

Det är halvvägs i den tio dagar långa övningen och händelseförloppet har utvecklats till krig, från kränkningar och hot. Övningen har planerats i ett år, inte utifrån det som skett sedan Rysslands invasion av Ukraina. Men det finns inslag som påminner om skeenden där.

– Scenariot är otäckt likt det som Ukraina har varit utsatt för, säger överste Malin Persson, chef för flygflottiljen vid F7.

– I går hade vi ett anfall med en kryssningsrobot mot vår bas. Det var ju så det började i Ukraina, säger Persson om de händelser som spelas upp för att pröva förmågor.

Hon beskriver årets övning som den mest komplexa för F7 på över 20 år, en övning med omkring 2 500 personer inblandade på ett eller annat sätt. Och Finland deltar helt integrerat för första gången.

Flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, lyfter fram att en viktig del i övningen är att skydda baser och flygplan på marken mot attacker.

– Det kan vara mot kryssningsrobotar och långräckviddiga vapen, det har vi med i övningen, säger han.

”Blir mycket starkare”

 För första gången är det det nyinköpta, amerikanska luftvärnssystemet Patriot med i övningen. Det är en ett tillskott som Försvarsmakten ser som extra viktigt vad gäller förmåga.

– Patriots styrkor, i uthållighet och förmåga att slå mot kryssningsrobotor och ballistiska robotar, kompletterar väl stridsflygets förmåga i luftförsvaret.

– Vi blir mycket starkare, säger Edström.

Han liksom hans chef, ÖB, är mycket nöjd med att Sverige har ansökt om medlemskap i Nato.

– Jag är mycket positiv till ansökan, jag vill också trycka på att vi tillsammans med Finland tillför stark förmåga till Nato, säger Edström.

Ukrainsk styrka smyger in på ryskkontrollerad mark

Placerar ut bomb i specialoperation • Ryskt bakslag.

20-åriga Johanna övar för att försvara Gotland

Gotland rustar för att hålla ryssen borta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.