Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros är kritisk till den budget som finansminister Anders Borg presenterade på söndagen. Foto: Christian Örnberg
Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros är kritisk till den budget som finansminister Anders Borg presenterade på söndagen. Foto: Christian Örnberg

Östros: Tredje budgeten i rad som arbetslösheten skrivs upp

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros är kritisk.
- Det är tredje budgeten i rad som arbetslösheten skrivs upp. Trots det lånar man till skattesänkningar. Det är en väldigt oklok politik, säger han.
Anledningen till att Sverige halkar efter resten av Europa, enligt Östros, är att tyngdpunkten ligger på ineffektiva skattesänkningar när det i stället behövs satsningar på skola och omsorg, kunskapslyft och investeringar för nya jobb.
- Permanenta skattesänkningar gör att det bara finns kortsiktiga resurser till välfärden och det gör att man inte klarar kvaliteten i skola och sjukvård, säger han.

"Regeringen ökar klyftan"

Om jobbskatteavdraget fungerade som Borg säger så borde ju Sverige ha högre sysselsättning än andra länder. Men så är det inte, påpekar han.
- Inkomstskattesänkningar ger inga nya jobb. För första gången i modern tid har Finland lägre arbetslöshet än Sverige.
Den kraftigaste reaktionen på Borgs budget lär komma från pensionärerna, när de upptäcker att klyftan ökar till vanliga löntagare, spår Östros.
- Trots protesterna så svarar regeringen med att öka klyftan ytterligare. Det är vågat gjort, säger han

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag