Tjomas Östros i SVT:s "Agenda". Foto: SVT
Tjomas Östros i SVT:s "Agenda". Foto: SVT

Östros om S politik: En popcornmaskin

Publicerad
Uppdaterad
Väljarna flyr Socialdemokraterna eftersom partiet är för otydligt.
Det säger S-veteranen Thomas Östros - som menar att förslagen studsar från alla håll.
- Nu skulle jag vilja se en stadig trygg socialdemokratisk politik. Ingen popcornmaskin, säger han i SVT:s "Agenda".
För en vecka sedan totalsågade Anders Johansson, S-kommunalråd i Sigtuna och ledamot i partistyrelsen, Juholts insats i SR Ekots lördagsintervju, i ett sms till flera partikamrater. Han skrev bland annat: "Jag tycker inte att detta är värdigt mitt fina parti och vet inte om jag vill vara en del av förfallet".
Riksdagsledamoten och det tidigare statsrådet Thomas Östros tycker att det är olyckligt att interna sms hamnar i medierna – men förstår att det finns en frustration bland många partivänner.
– Vi är inne i en svår kris. Opinionsmätningarna och förtroendemätningarna är på sådana nivåer som vi aldrig har sett förut, säger han i "Agenda".

Väljarna har tappat respekten

Östros menar att Socialdemokraterna egentligen borde kunna visa upp opinionssiffror på 35–40 procent, men att väljarna har tappat respekten för partiet – som befinner sig i en förtroendekris.
– Det är alltid svårare att hantera. Det är svårare att bygga upp ett förtroende. Hos oss ifrågasätts regeringsdugligheten. Vi måste stärka vår förmåga att visa att vi är erfarna, kunniga, duktiga.
Ett av problemen är att partiet inte har varit tillräckligt tydligt med vad man vill. Det har varit för många olika förslag.
– Det var någon som liknade det vid en popcornmaskin, där förslagen flyger åt lite olika håll och utan struktur. Nu är det tid för struktur och eftertanke.
Partiledaren Håkan Juholt har beskyllts för att kasta ur sig saker som inte är förankrade i partiet. Nyligen sa han att det kan finnas en möjlighet att sänka skatten för pensionärer till samma nivåer som för löntagare.
Det håller inte Östros med om.
– Det är inte möjligt, det är jättestora summor det handlar om. Jag tror inte han menade att vi skulle lägga förslag i den omfattningen redan nästa budget.

"Har förtroende för VU"

På frågan om han har förtroende för Håkan Juholt, tvekar han först, men säger:
– Jag har väldigt starkt förtroende för de ledamöter i VU som satt under en hel dag och resonerade om de här frågorna tillsammans med Håkan Juholt. Det beslut de fattar det har jag förtroende för.
När "Agendas" programledare Camilla Kvartoft påpekar att han inte svarar på frågan säger han:
– Jag sitter inte i den positionen att jag ska bedöma detta. När VU gör ett sådant viktigt beslut då tycker jag att det känns tryggt för mig. Då kan jag lita på att de har gjort det genomtänkt.

Positiva reaktioner

Reaktionerna på Thomas Östros insats i "Agenda" var positiva.
Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand twittrade:
"Åh, jag gillar Tomas Östros på något vis, kanske finns det ett skäl att han stannade i riksdagen. Bidade sin tid?!"
Om Östros luddiga svar på om han har förtroende för Juholt skriver hon:
"Det kan ju inte ha varit en överraskning att Östros fick fråga om förtroendet för Juholt. Om han velat ge annat svar borde han tänkt ut det."
Förre riksdagsmannen Widar Andersson, som är ett tungt namn inom Socialdemokraterna, twittrade:
"Kul att se Östros igen. Han kan nog bli något vad det lider."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag