Thomas Östros. Foto: Annika Af Klercker
Thomas Östros. Foto: Annika Af Klercker

Östros fortsätter vara tyst om förtroende för Juholt

Publicerad
Uppdaterad
I söndagens Agenda vägrade Thomas Östros (S) svara på frågan om han hade förtroende för Håkan Juholt (S) som partiledare.
Något som tolkades som kritik mot partiledaren. Juholt själv vägrade dock utåt att tolka det som kritik - och hyllade i stället Östros förbehållslöst.
Östros svarar nu på Juholts hyllningar. Med att fortsätta vägra uttala förtroende för Juholt:
- Det är inte jag som ska bedöma detta. Jag får förlita mig på VU.
Socialdemokraternas riksdagsgrupp träffas under tisdagen i riksdagen för ett gruppmöte.
Det finns en hel del problem på dagordningen. Bland annat Sven-Erik Österbergs överenskommelse med regeringen om att inte lägga ett lagförslag om redovisning av bidrag till politiska partier. En överenskommelse som Juholt inte kände till enligt källor till Expressens politiske reporter Niklas Svensson.
På väg in på mötet stötte Thomas Östros och Håkan Juholt på varandra. Juholt klappade Östros på axeln när han gick förbi.
Frågan är om det var en vänskaplig klapp eller inte.

Nya frågor till Östros

Rapporteringen efter söndagens Agenda har mest handlat om Östros vägran att svara på om han har förtroende för partiledaren Håkan Juholt.
Östros fick utanför riksdagsgruppen en rad nya frågor om han har förtroende för partiledaren.
- Det är inte jag som ska bedöma detta. Jag får förlita mig på VU, upprepade Thomas Östros återigen för TT.
Men kan du inte svara på om du själv har förtroende för Juholt?
- Jag sitter inte alls inne med den informationen som de har. De har suttit en hel lång dag och vänt och vridit på frågan. De har mycket större kunnande än jag. Om de bedömer att detta går att rätta till så har jag mycket stort förtroende för att de gör en klok bedömning och därmed har jag samma åsikt, säger Östros.
Östros fick också frågor om det pågår en dialog i partiet om att ge honom en plats i Juholts lag.
- Jag vet inte vad dialog betyder i det fallet. Jag söker inga positioner i partiet överhuvudtaget. Senaste gången vi talades vid var ett halvår sedan. Så det är långt mellan replikerna, säger Östros.

"Kanske den svåraste kris vi varit i"

På frågan om hur han ser på krisen i partiet svarar Östros:
- Det är en mycket allvarlig kris och kanske den svåraste kris vi varit inne i. Det kräver att vi rycker upp oss betydligt för att få bättre mätningar framöver. Nu kommer en SCB (partisympatiundersökningen i december) och det kanske kommer att ligga runt 30 procent, men det duger inte, säger Östros.
- Nyckel är respekten för partiet. Det är när den respekten är tillbaka som vi också får respekt för våra förslag.
Östros upprepade sitt råd att partiet måste fokusera på några viktiga politikområden och där ta fram tunga förslag som blir omdebatterade.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag