Här blev en kvinna blev utsatt för ett våldtäktsförsök av tre män för en och en halv vecka sedan. Det är bara en av 14 anmälningar om övergrepp i Östersund sedan februari. Foto: Meli Petersson EllafiHär blev en kvinna blev utsatt för ett våldtäktsförsök av tre män för en och en halv vecka sedan. Det är bara en av 14 anmälningar om övergrepp i Östersund sedan februari. Foto: Meli Petersson Ellafi
Här blev en kvinna blev utsatt för ett våldtäktsförsök av tre män för en och en halv vecka sedan. Det är bara en av 14 anmälningar om övergrepp i Östersund sedan februari. Foto: Meli Petersson Ellafi
AnnSofie Andersson (S), kommunalråd, prioriterar tryggheten i Östersund.AnnSofie Andersson (S), kommunalråd, prioriterar tryggheten i Östersund.
AnnSofie Andersson (S), kommunalråd, prioriterar tryggheten i Östersund.
Mariann Eriksson, kampanjansvarig för Earth Hour på WWF, förstår Östersunds val. Foto: Birgit Leistmann-WalshMariann Eriksson, kampanjansvarig för Earth Hour på WWF, förstår Östersunds val. Foto: Birgit Leistmann-Walsh
Mariann Eriksson, kampanjansvarig för Earth Hour på WWF, förstår Östersunds val. Foto: Birgit Leistmann-Walsh

Östersund släcker inte ner under Earth Hour

Publicerad

Städer världen över släcker ner under Earth hour.

Men inte Östersund - som håller tänt på grund av den senaste tidens attacker mot kvinnor.

– Vi vill att alla ska känna sig trygga, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Sydneys operahus, Eiffeltornet och kungliga Slottet väljer alla att släcka ner under Earth hour på lördagen - men inte Östersund. Den jämtländska kommunen har valt att behålla gatubelysningen tänd, på grund av den senaste tidens överfall mot kvinnor i staden.

– Earth Hour är ett bra och viktigt arrangemang, men i år väljer vi att ha tänd gatubelysning timmen mellan 20.30 och 21.30 med tanke på det som har hänt. Vi vill att alla ska känna sig trygga, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) i ett pressmeddelande.

"Jätteklok åtgärd"

Sedan februari har 14 anmälningar kommit till polisen om överfall, ofredanden och våldtäktsförsök i Östersund. Polisen gick därefter ut med en kritiserad varning till kvinnor, om att inte vistas ute nattetid. Polismästare Stephen Jerand stöder beslutet om att hålla tänt:

Polismästare Stephen Jerand stöder beslutet om att hålla tänt:

– Vi från polisen tycker att det är en jätteklok åtgärd och att kommunen fattat ett bra beslut. En tänd belysning är trygghetsskapande och ligger i linje med våra gemensamma åtgärder för att öka tryggheten under rådande förhållanden, säger han i pressmeddelandet.

– Alla drar sitt strå till stacken och gör så gott man kan. Östersund har en bra Earth hour-vecka och huvudsaken är att man gör något för klimatet – inte att man släcker gatubelysningen, säger hon och fortsätter:

– Det som är viktigt med Earth hour är att man en gång per år sätter fokus på klimatfrågan. Det ska egentligen ske vara varje dag, men vi gör det åtminstone en gång om året.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag