Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Östersjösamarbete efter rysk kränkning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under fredagen träffade försvarsminister Peter Hultqvist sin finska motsvarighet Carl Haglund för att diskutera hur de båda länderna kan samarbeta för att förhindra luftkränkningar.
Foto: Anders Wiklund / TT / Pool
Carl Haglund.
Foto: Audun Braastad
Expressen har vid upprepade tillfällen kunnat avslöja och rapportera om ryska jaktplan som varit ovanligt närgångna.
Foto: FRA

Sverige vill fördjupa försvarssamarbetet med Finland - och ha fler ögon i luften.

Under fredagen träffade försvarsminister Peter Hultqvist sin finska motsvarighet Carl Haglund för att diskutera hur de båda länderna kan samarbeta för att förhindra luftkränkningar.

– Det är klart att östersjöperspektivet har diskuterats i sammanhanget, säger Hultqvist till Expressen.se.

Frågan om det alltmer närgångna beteendet från ryska flygvapnet har på senare tid blivit högaktuell.

Expressen har vid upprepade tillfällen kunnat avslöja och rapportera om ryska jaktplan som varit ovanligt närgångna.

Så sent som i tisdags bekräftade försvaret att man skickat upp plan för en skarp insats, men man ville inte kommentera vad den gällde.

Lettiska försvaret bekräftade dock att man samtidigt som den svenska insatsen pågick jagade två ryska militärplan över Östersjön.

Byta information

Under fredagen träffade nytillträdde försvarsministern Peter Hultqvist sin finska motsvarighet Carl Haglund i Helsingfors för att diskutera hur man i framtiden snabbare kan byta information för att förhindra luftkränkningar.

Peter Hultqvist säger till Expressen att man under tiden i opposition länge strävat efter ett fördjupat samarbete med Finland och att man under dagen pratade om hur länderna bland annat kan använda varandras baser.

– Vi har också diskuterat möjligheterna att placera finsk personal i Sverige och motsvarande i Finland vid departementen. Det finns en mycket allvarligt menad ambition att utveckla samarbetet, säger Hultqvist.

Kan det också bli aktuellt med att stationera svenska plan i Finland eller vice versa?

– Det är för tidigt att uttala sig specifikt om det, säger han.

"Östersjöperspektivet har diskuterats"

Om man diskuterat den senaste tidens ryska närmanden vill han inte kommentera i detalj.

– Men det är klart att östersjöperspektivet har diskuterats i sammanhanget, säger Peter Hultqvist.

Finland har en mer öppen hållning till att informera allmänheten om luftkränkningar och publicerar löpande rapporter när främmande makts plan närmar sig.

Peter Hultqvist stänger inte dörren för att det kan komma att ske i framtiden även i Sverige.

– Men jag måste få återkomma till den frågan senare.

Han pekar på att diskussionerna med Finland också är viktiga av en annan anledning.

– Vi har ökad övningsverksamhet och aktivitet i östersjöområdet, vi har dessutom en annektering av Krim som är ett folkrättsbrott och en väpnad konflikt i Ukraina. Det är klart att det påverkar vår säkerhetsmiljö och vårt närområde.

DETTA HAR HÄNT

* 7 oktober 2014:

Två ryska plan jagas över Östersjön av lettiska flygvapnet. Samtidigt bekräftar den svenska Försvarsmakten att man skickat upp sin incidentberedskap, men vägrar kommentera varför.

* 17 september 2014: Expressen kan avslöja hur två ryska plan av typen SU 24 kränkte svenskt luftrum under 30 sekunder.

* 18 juli 2014: Ett amerikanskt spaningsflygplan kränker svenskt luftrum, efter att på internationellt luftrum jagats bort av ryskt flyg.

* 20 juni 2014: Två polska plan kränker svenskt luftrum. Enligt Carl Bildt var det troligtvis av misstag.

14 juni 2013: Ett ryskt plan av typen SU 24 flögs in i svenskt luftrum söder om Karlskrona, vilket Expressen i efterhand kunde berätta om.

* 28 oktober 2013: Fem ryska plan, varav två bombplan genomför anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum i två timmar. Två svenska Gripen-plan skickades upp för att markera närvaro.

* Natten mot långfredagen 2013 övade ryska plan i närheten av Sverige och svenska Gripenplanen stannade på marken, vilket kritiserades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.