Östersjön: Bländande vacker bild av en döende patient

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KATASTROFEN UNDER YTAN. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav
Foto: MATTIAS KLUM

Den är bländande vacker. 

Men den är döende. 

Bilden av Östersjön är bilden av en sjuk patient.

En sjättedel av Östersjöns bottnar är död.

 Och framtidsprognosen är dyster för ett av världens skitigaste hav, enligt Världsnaturfonden (WWF).

 – Det är oroväckande att de döda bottnarna kryper uppåt. Områden som tidigare reagerade på stormar och strömmar visar nu inga livstecken, säger Lennart Gladh, WWF:s projektkoordinator för Östersjön.

För kallt

 Östersjön leder ligan över de mest nedsmutsade haven i världen, och ekosystemet är på väg att falla samman.

 Ett område på 30 000 kvadratkilometer i Östersjön är döda bottnar. Det motsvarar hela den svenska åkerarealen. 

 Föroreningar från bilar, flyg, jordbruk, hushåll och förbränning övergöder Östersjön. Därav de stora algblomningarna under somrarna.

 – I somras hade vi inga problem med algblomning eftersom det kräver rätt höga yttemperaturer. Men läget är precis lika illa ändå, bara att det inte syns, säger Lennart Gladh.

Nya algtyper

 Även alger som inte har funnits i Östersjön tidigare börjar frodas. Och vatten som rinner av från land för med sig ämnen som inte ska finnas i Östersjön.

 Anders Backlund är docent i farmakognosi vid Uppsala universitet:

 – Vi har några livsviktiga ekosystem, som världshaven och de stora regnskogarna, som vi påverkar väldigt hårt. Enda sättet att lösa miljöproblemen är att ha en medveten produktion för både skog och hav. Politiker måste våga fatta impopulära beslut som går emot enskilda ekonomiska intressen.

FAKTA

MATTIAS KLUM KÄMPAR FÖR HAVET
Prognosen för Östersjön är dyster. Samtidigt pågår en hel del arbete för att rädda havet. Mattias Klum ska i samarbete med journalisten Folke Rydén, dokumentera miljöarbetet kring Östersjön under en tioårsperiod. Projektet ”Uppdrag: rädda Östersjön” ska resultera i flera dokumentärer och en långfilm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.