Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Österrikes presidentval har ogiltigförklarats

Det var ett val på marginalen.

Nu ogiltigförklarar Österrikes högsta domstol landets presidentval.

Det innebär en ny chans för högerpopulistiska Norbert Hofer.

När österrikarna valde ny president 22 maj i år blev det en riktig rysare.

Resultatet mellan de två kandidaterna - tidigare miljöpartisten Alexander van der Bellen som var ledare för De gröna fram till 2008 och Norbert Hofer som leder det högerextrema Österrikes frihetliga parti, FPÖ - var länge helt jämnt.

Men efter att poströsterna räknats stod det klart att Alexander van der Bellen vunnit med 0,3 procent och drygt 30 000 fler röster.


LÄS MER: De gröna vinnare i valet i Österrike


FPÖ gick snabbt ut och hävdade att valresultatet var felaktigt och menade att poströsterna inte handlagts på ett korrekt sätt.

Röster hanterades olagligt

Det har gjort att Österrikes högsta domstol på torsdagen meddelade att presidentvalet ogiltigförklaras och att det blir omval, rapporterar BBC.

– Ifrågasättandet av valet 22 maj som FPÖ har framfört är riktig, säger högsta domstolens ordförande Gerhard Holzinger.

FPÖ:s jurister hävdar att poströsterna hanterades på ett olagligt sätt i 94 av de totalt 117 valdistrikten i och med att tusentals röster öppnades tidigare än tillåtet och att de räknades av personal som inte var auktoriserad. Partiet säger sig även ha bevis för att utlänningar och personer under 16 år tillåtits rösta.

Ny prövning för EU

Omvalet innebär ännu en prövning för EU.

Unionens ledare andades ut när det stod klart att Alexander van der Bellen vann valet - men nu är det återigen möjligt att EU får sitt första högerextrema statsöverhuvud.

President Heinz Fischer som ännu inte lämnat sin post kommer att ersättas av tre tillfälliga tjänstemän från parlamentet fram till att nästa president utsetts.

Omvalet ska hållas i september eller oktober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.