Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Österrike varnar för ”ko-puss utmaning”

Österrikes regering varnar för en ”utmaning” i sociala medier där användare uppmanas pussa kossor.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Österrikiska myndigheter varnar för en utmaning i sociala medier där användare uppmanas till att pussa en ko för välgörenhet.

”Ko-puss utmaningen”, eller #KuhKussChallenge, som just nu sprids i ett flertal tysk-talande länder, är ett ”farligt ofog” enligt regeringen.

– Hagar och ängar är inga klapp-och-kramhörnor på zoo, säger jordbruksminister Elisabeth Koestinger.

”Ko-puss utmaningen” har lanserats av en schweizisks app för att samla in pengar till välgörenhet.

Tanken är att likt tidigare sociala medie-utmaningar, som till exempel ALS Ice Bucket Challenge, så ska användare utföra uppdraget, donera pengar, och nominera vänner.

Utmaningen går ut på att pussa en ko ”med eller utan tunga”, enligt nyhetsbyrån AFP.

”En hage är ingen klapp-och-kram hörna”

Österrikes regering varnar nu internetanvändare, och kallar utmaningen ”farlig”, då det finns en risk med att gå in till kor och störa dem under bete.

Jordbruksminister Elisabeth Koestinger sa i ett pressmeddelande att hon inte kunde förstå hur någon kunde lansera en ”ko-puss utmaning”.

https://www.youtube.com/watch?v=y0NmDNlE5HY

– Hagar och betesmarker är inga klapp-och-kram hörnor på zoo, säger jordbruksministern.

– Ageranden som den här utmaningen går rakt emot våra insatser för att försöka främja samexistens (mellan människor och djur) på våra betesmarker.

Kan bli aggressiva och attackera

Även om kor inte av naturen är aggressiva djur är det ett av de dödligaste domesticerade djuren i västvärlden.

Kor med kalvar kan gå till attack om de känner att de och dess avkomma är hotade, och brunstiga tjurar kan också bli aggressiva. 

Enligt siffror från Storbritanniens Health and Safety Executive citerade av The Independent dödades 74 personer av kor mellan 2000 och 2015.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.