Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots Ibiza-skandalen – Kurz går mot valseger

Trots Ibiza-skandalen – ex-förbundskanslern Sebastian Kurz (ÖVP) går mot valseger.
Sebastian Kurz leder överlägset inför valet.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Skärmsdump ur skandalfilmen som blev det som kom att kallas för ”Ibiza-skandalen”.
Foto: Der Spiegel

Som väntat ser ex-förbundskanslern Sebastian Kurz parti ÖVP ut att bli störst i det österrikiska nyvalet. 

Frågan blir nu vem han ska bilda regering med. 

Högernationalistiska FPÖ har skadats av den omskrivna Ibiza-affären och backar kraftigt. 

Under söndagen hölls nyval till parlamentet i Österrike. 

Enligt en prognos från institutet Sora som delvid baseras på räknade röster tar Sebastian Kurz mittenkonservativa parti ÖVP hem segern. 

Nyvalet i landet hålls efter den så kallade ”Ibiza”-skandalen som avslöjades tidigare i år.

Skandalen fick Österrikes tidigare vicekansler Heinz-Christian Strache att avgå. Det efter att två tyska tidningar publicerat en film som avslöjade när Heinz-Christian Strache, vid tillfället partiledare för högernationalistiska partiet FPÖ, förhandlade om lukrativa upphandlingar i utbyte mot att en kvinna, som i filmen presenterar sig som en ”extremt rik” rysk oligark, köper en tidning och stöttar FPÖ.

ÖVP, som tidigare styrde tillsammans med FPÖ, går alltså starkt framåt trots skandalen. Från 31,5 till 37 procent, enligt Soras prognos. 

– Det är ju en otroligt hög siffra för en politiker som var i koalition med det parti som är skyldig till den största politiska skandalen i Österrikes historia, säger Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef på tankesmedjan Arena Idé. 

FPÖ däremot ser ut att ha skadats av den stora skandalen – i valprognosen får partiet bara 16 procent. 

– De förlorar väldigt mycket. Det är långt under de 26 som de hade i förra valet för bara två år sedan, säger Lisa Pelling. 

Oklart hur regeringen kommer se ut 

De gröna går däremot starkt framåt, och ser ut att öka med 8,2 procentenheter till 14 procent.

Den stora frågan är vilka partier Sebastian Kurz, 33, nu kommer att samarbeta med. 

Lisa Pelling tror att det mest sannolika scenariot är att Sebastian Kurz, fortsätter att regera med FPÖ, precis som innan koalitionen sprack efter att skandalen briserade. 

– Han kan använda sig av det faktum att FPÖ som orsakade skandalen har bytt partiledare. Heinz-Christian Strache som på videon visade sig vara en ganska genomkorrupt politiker är nu borta. I stället är FPÖ:s partiledare den tidigare presidentkandidaten Norbert Hofer. De har ganska framgångsrikt fått honom att framställas som en mild och snäll politiker. Men partiet har långt ifrån bytt ut sin politik. 

Ett annat tänkbart scenario är en koalition med Miljöpartiet De Gröna, eventuellt också med det Marknadsliberala Neos, skriver Reuters. 

Eftersom De gröna ser ut att gå fram kraftigt kan det räcka för en koalition med ÖVP, säger Lisa Pelling. 

– Men det är inte särskilt sannolikt. De partierna har haft svårt att komma överens. 

Sebastian Kurz:

Flera skandaler under valkampanjen

Efter att skandalfilmen publicerats gick landets förbundskansler, Sebastian Kurz, ut och föreslog nyval som senare bekräftades.

– Nyvalet var inte en önskan, det var en nödvändighet. Vad som är viktigt nu – och som har högsta prioritet – är att säkerställa en fullkomlig klargöring. Alla misstankar som har höjts på grund av videon måste utredas, sa Sebastian Kurz tidigare.

Österrike har sedan dess styrts av en övergångsregering. 

Men skandalerna tar inte slut där. Under året avslöjades att FPÖ ingått en överenskommelse med ett statligt casinobolag om att utnämna en medlem i partiet till direktör. För det skulle FPÖ driva igenom en liberalisering av spellagstiftningen, skriver Hufvudstadsbladet.

En annan skandal som berörde partiet  Kurz mittenkonservativa parti ÖVP var när det avslöjades att partiet tog emot 49 000 euro varje månad av en donator, som är landets rikaste kvinna. Händelsen bryter inte mot lagen men många ställde sig tveksamma då maxgränsen för vad ett parti får ta emot är 50 000 euro i månaden.

Ytterligare en nyhet som skakade landet var att den avgående regeringen hade förstört alla sina interna dokument. Sebastian Kurz menade att det är så man gör vid ett regeringsskifte. Men händelsen ifrågasattes då praktikanten som fick i uppdrag att förstöra dokumenten uppträdde under falskt namn när dokumenten togs med till en IT-firma för att förstöras, skriver Hufvudstadsbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.