Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Östermalmsborna efter skotten: ”Det är hemskt”

Händelsen utreds som synnerligen grov misshandel, samt grovt vapenbrott.
En person omhändertas av polis i samband med skottlossningen.
Foto: JANNE AKESSON / SWEPIX
Poliser på plats efter att ett bråk utanför gallerian Fältöversten på Östermalm i Stockholm slutade i skottlossning på öppen gata.
Foto: Janne Åkesson/Swepix / Janne Åkesson/Swepix

Två personer skadades vid en skottlossning strax utanför gallerian Fältöversten på Östermalm i centrala Stockholm på onsdagseftermiddagen.

Boende på Östermalm känner ett obehag när våldet sker alldeles runt husknuten.

– Det kryper närmare, säger Björn Ragé, som bor i närheten av brottsplatsen.

Ett par timmar har förflutit sedan skottlossningen vid Östermalmsgallerian Fältöversten inträffade – men ännu vajar polisens vitblå avspärrningsband i vinden.

Ett bråk utanför McDonald's slutade i skottlossning på öppen gata, och två personer skadades. 

På behörigt avstånd, men med nyfiken blick går Östermalmborna sedan 22 år, Britt och Björn Ragé, med sina två rottweilerhundar Ricco och Rocco.

– Det är jobbigt, säger Björn om skottlossningen, och fortsätter:

– Vi brukar säga att Östermalm är som en liten småstad. Vi är ute med hundarna på nätter och mornarna och det händer aldrig någonting.

– Det stämmer inte, bryter hustrun Britt Ragé in och påminner sin make om den sprängning som decimerade en fasad på Gyllenstiernsgatan i januari 2020.

– Det kryper närmare, på gott och ont. Det goda är att fler vaknar till, säger Björn Ragé.

Och det onda?

– Att det finns.

Britt Ragé fyller i:

– Det är hemskt.

Foto: Axel Lundqvist

Två till sjukhus, flera gripna

Skottlossningen, som inträffade strax efter klockan 15, resulterade i att två män skickades med ambulans till sjukhus med var sin skottskada i benen. Ett bråk utlöste skottlossningen. Polisen arbetade dels kring Fältöversten, men också vid en adress i närheten av Frihamnen. 

Hela området framför Fältöverstens entré mot Karlaplan var avspärrat och polisen hade ställt ut gula markeringar vid olika fynd. Enligt vittnesuppgifter till Expressen hördes två smällar i samband med bråket, och vittnen kunde också se hylsor på marken innan polisen kom till platsen.

Under kvällen meddelade polisen att flera personer var gripna. Polisens presstalesperson Towe Hägg vill inte kommentera hur många de var till antalet, eller var de frihetsberövats.

Händelsen utreds som mordförsök.

Östermalmsbon Victoria: ”En skandal”

Först efter klockan 19 rullade polisen ihop sina avspärrningsband kring entrén till Fältöversten, som då åter kunde befolkas av Östermalmsborna.

Utanför en liten hamburgerkiosk står då Victoria Andersson. Hon frågar sig varför kiosken som hon så ofta besöker är stängd och får höra att det inträffat en skjutning. Först när hon får se en artikel om det inträffade tror hon på det.

– Det är en skandal oavsett var det händer och sker, oavsett årstid, anser Victoria, som bott på Östermalm i över 40 år.

– Det är en katastrof.

Victoria Andersson, Östermalmsbo sedan 40 år, tycker att det är en skandal med dagens skottlossning.
Foto: JANNE AKESSON/SWEPIX

Hon anser att polisen måste vara mer aktiva ute på gatorna och önskar en mer välfungerande integration för att få bukt med våldet.

– Jag menar att de regelbundet borde gå och patrullera, säger Victoria Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.