Sven-Erik Österberg som gruppledare i riksdagen. Enligt uppgifter vill Juholt ha en kvinna som ny gruppledare. Foto: Stefan Forsell
Sven-Erik Österberg som gruppledare i riksdagen. Enligt uppgifter vill Juholt ha en kvinna som ny gruppledare.  Foto: Stefan Forsell

Österberg avsätts som gruppledare

Publicerad
Uppdaterad
Vårstädningen i Socialdemokraterna fortsätter.
Enligt SVT Rapport avsätts Sven-Erik Österberg som gruppledare i riksdagen.
- Han fick beskedet i dag, bekräftar pressekreteraren Ann Wolgers för Expressen.se.
Österbergs ersättare ska utses på tisdag.
Sven-Erik Österberg var en av kandidaterna till att bli ny partiledare. Men när Håkan Juholt slog knockout på alla och i stället fick den stora rollen avsätter han Österberg som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, uppger SVT Rapport.
– Ja, det stämmer. Han fick beskedet i dag, bekräftar pressekreteraren Ann Wolgers för Expressen.se.
Ny gruppledare ska utses vid riksdagsgruppens möte på tisdag nästa vecka. Österberg valde att avböja att kommentera petningen på torsdagskvällen.
Enligt SVT Rapport vill Juholt ha en kvinna som ny gruppledare.

Yazdanfar avsätts också

Dessutom avsätts föräldralediga Maryam Yazdanfar som talesperson för socialdemokraterna i civilutskottet i risksdagen, uppger SVT Rapport.
På tisdag ska riksdagsgruppen välja hennes efterträdare. Då ska man även välja en ny talesperson i försvarsfrågor, en roll som Juholt tidigare hade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag