Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiet kritiseras efter gripna svenska politikern

Jabar Amin, Miljöpartiet.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Margareta Cederfelt, viceordförande i OSSE.Foto: BURHAN OZBILICI / AP

Jabar Amin, MP, greps i torsdags på Atatürk-flygplatsen i Istanbul, Turkiet.

Politikern ingick i en delegation observatörer som bevakar dagens val – men sattes på ett vändande plan mot Stockholm.

Nu kritiseras Turkiet av OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa:

– Jag tycker det var olyckligt att han inte fick lov att komma in i Turkiet. Men han var inte ensam, säger dess viceordförande Margareta Cederfelt.

Den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) greps i torsdags på Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Politikern blev fråntagen sitt pass av säkerhetspolisen innan han blev satt på ett plan tillbaka mot Stockholm.

Jamar Amin var en del av en delegation observatörer som ska bevaka dagens val i Turkiet.

 

LÄS MER: Svenska rikdsdagsledamoten Jabar Amin gripen i Turkiet

 

Jabar Amin, Miljöpartiet.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken från OSSE: ”Inte ensam”

Nu kritiserar organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, Turkiets agerande, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Vi åkte olika flyg men jag hörde såklart vad som hände. Det är bara att beklaga. Vi har från svensk sida har haft kontakt med turkiska myndigheter och vår ambassad har varit involverad, säger Margareta Cederfelt, viceordförande i OSSE, till Expressen.

 

LÄS MER: Massgripanden i Turkiet inför valet

 

Margareta Cederfelt, OSSE.Foto: BURHAN OZBILICI / AP

– Jag tycker det var olyckligt att han inte fick lov att komma in i Turkiet. Men han var inte ensam. Det finns även en tysk parlamentariker som också nekades inträde. Anledningen var att den tyska parlamentariken hade synts i något tillfälle vid en PKK-flagga i handen som finns dokumenterat på en bild, fortsätter hon.

Cederfelt: ”Allvarligt”

Margareta Cederfelt på OSSE tror att gripandet har politiska orsaker:

– Det jag har hört är att det handlar om hans engagemang för demokrati i Turkiet. Det är naturligtvis illa för att vi är här i demokratins tjänst och Jabar Amin hade blivit utsedd av Sveriges talman för att åka hit, säger hon.

President Erdogan.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Margareta Cederfelt säger att det inte står någonstans att politiskt engageman ska stå i vägen för att någon ska kunna vara valobservatör.

– Det är klart att vi är politiskt engagerade och så ska det vara i en demokrati. Jag tycker det är allvarligt att valobservatörer nekas inträde. Vi är här för att observera demokratin och bidra till den, säger hon.

 

LÄS MER: Vallokalerna i Turkiet har öppnat – kan bli historiskt 

 

Samtidigt uttrycker Margareta Cederfelt oro för utvecklingen:

– När det börjar talas om att personer är olämpliga på grund av politiska ställningstaganden, då börjar vi komma in på en farlig bana. Vad ska räknas? Ska det vara medborgarskap? Åldersgrupp? Kön? Inkomst?, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.