Mariam Osman Sherifay kräver nu att få veta vad som föregick Morgan Johanssons utspel om medborgarskapsförslag. Foto: Jimmy Gustafsson
Mariam Osman Sherifay kräver nu att få veta vad som föregick Morgan Johanssons utspel om medborgarskapsförslag. Foto: Jimmy Gustafsson

Osman Sherifay, S: Mycket allvarligt om Juholt stod bakom

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt gav Morgan Johansson (S) klartecken att stödja medborgarskapsförslag - sen backade Juholt.
Nu kräver Mariam Osman Sherifay i Socialdemokraternas partistyrelse klart besked från partiledningen om vad som föregick utspelet.
- Det är självklart mycket allvarligt om det är så, säger Osman Sherifay till Expressen.se.
Osman Sherifay har reagerat på uppgifterna om att Morgan Johansson skulle ha gjort sitt utspel om medborgarskap efter att ha förankrat det med Juholts stab.
Redan när utspelet gjordes i fredags av Johansson och Ilmar Reepalu i Malmö reagerade Osman Sherifay starkt.
– Nu får jag höra detta och blir ännu mer upprörd. Jag förväntar mig ingenting sådant vare sig av Morgan Johansson eller ännu värre av min partiordförande. Har man inte en inre kompass för mänskliga rättigheter om man är socialdemokrat då vet jag inte när man ska ha det, säger Osman Sherifay till TT.

Kräver svar

– Jag får veta det här via media och då vill jag veta exakt vad det är för förslag och vem som står bakom. Oavsett vem som står bakom det så är den personen ensam. Det är inget som har diskuterats på partistyrelsen eller står i vårt program eller har tagits upp på kongressen.
TT: Hur allvarligt är det om det stämmer att Juholt stod bakom förslaget från början?
– Det är mycket allvarligt. Har man inte inre kompass för mänskliga rättigheter så passar inte det med vad socialdemokratin står för, säger Osman Sherifay.
– Jag är väldigt besviken. Jag kan inte leva med det här. Jag tycker att detta är mycket allvarligt.

Inväntar besked

När Expressen.se talar med Osman Sherifay vill hon inte kommentera situationen vidare förrän hon fått bekräftelse från partiet att uppgifterna stämmer.
Hur ska du få veta om det stämmer?
– Jag kommer att kontakta partiledningen. Du får ringa tillbaka senare i kväll, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag