Förlöjligas på nätet. Med händerna på talarstolen konstaterade jordbruksminister Erlandsson att sexövergrepp på djur är avskyvärda, men att gränsdragningarna är svåra. Sedan drog han några exempel som fått politiker och djurvänner att förfasa sig. Nu förlöjligas hans debattinlägg på Youtube i ett välbesökt klipp.
Förlöjligas på nätet. Med händerna på talarstolen konstaterade jordbruksminister Erlandsson att sexövergrepp på djur är avskyvärda, men att gränsdragningarna är svåra. Sedan drog han några exempel som fått politiker och djurvänner att förfasa sig. Nu förlöjligas hans debattinlägg på Youtube i ett välbesökt klipp.

"Osmakligt, ministern"

Publicerad
Uppdaterad
Mitt i riksdagsdebatten om sexövergrepp på djur frågade jordbruksminister Eskil Erlandsson om det ska vara lagligt att låta en hund slicka av ett insmetat könsorgan.
Nu förlöjligas han på Youtube. Och både politiker och djurvänner reagerar med förskräckelse på hans uttalande.
- Det är ju skandal, för fasiken, säger miljöpartisten Ulf Holm.
I mitten av mars lämnade riksdagskvinnan Monica Green (s) in en interpellation till jordbruksminister Eskil Erlandsson.
Hon vill ha ett lagförbud mot sexuella övergrepp på djur, och undrade vad ministern tänkt göra åt saken.
För några veckor sedan fick hon svar i en interpellationsdebatt i riksdagen.
Med bägge händerna på talarstolen konstaterade centerpartisten Erlandsson att sexövergrepp på djur är avskyvärda, men att gränsdragningarna är svåra.


Radade upp exempel

De exempel som han sedan radade upp kommer Monica Green aldrig att glömma.
- Är det, och ska det vara, lagligt att på ett kön stryka på något som för exempelvis en hund smakar eller luktar gott, för att låta denna hund slicka av det som är påstruket på könet? Ska det vara tillåtet att smeka en tik på spenarna av kärlek, eller ska det räknas som ett sexuellt nyttjande av djur? sade Eskil Erlandsson.


Välbesökt klipp på Youtube

Svaret fick Monica Green att tappa fattningen.
- Jag blev helt paff över att han sade så. För att han blandade ihop sin egen sexualitet, eller jag vet inte vad han gjorde. Jag satt där som en fågelholk, säger hon.
Hon är inte den enda som reagerar på ministerns beskrivning.
Nu förlöjligas Eskil Erlandssons debattinlägg på Youtube i ett välbesökt klipp med rubriken "Jordbruksministern säger för mycket".
När Expressen läser upp hans uttalande för miljöpartisten Ulf Holm, som själv har motionerat om förbud mot tidelag, blir det först tyst i luren några sekunder.
- Har han verkligen sagt det i talarstolen? Oj då. Man undrar verkligen vad han själv funderar på, när han uttrycker något sådant.
- Han är ute på ett sluttande plan, säger han.
Ulf Holm får stöd av flera andra riksdagsledamöter, från höger till vänster, som kämpat mot sexuella övergrepp på djur.

"Helt absurt"

Djurvännerna utanför riksdagen blir lika upprörda över jordbruksministerns uttalande.
- Har han verkligen sagt det? Det låter ju helt absurt. Jag tycker det verkar tyda på stor okunskap, säger Alexandra Leijonhufvud, ordförande för Djurens rätt.

Läs hela riksdagsdebatten här!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag