Gängkrig, försök till maffia-verksamhet och en plundring av den svenska välfärdsstatens resurser - Oslopolisen är inte nådig i sin kritik mot Södertälje.
I rapporten "Oslo 2022 Fremtidens kriminalitetsutfordringer i Oslo" beskriver den norska polisen framtida utmaningar för att stävja brottslighet i Oslo och lyfter ett varningens finger - åt Södertälje.
Staden med cirka 90 000 invånare och en hög invandring lyfts i rapporten fram som ett skräckexempel när det kommer till integration.
"Ett parallellt samhälle som fungerar nästan som en separat stat i staten. De har sina egna institutioner, normer, lagar och förordningar som har större betydelse och inverkan på människors liv än de grundläggande värderingar som gäller i Sverige." skriver man i rapporten enligt Aftenposten.
"Klart att vi har segregation"
Aftenposten har besökt Södertälje och beskriver en stad som brottas med ett högt antal invandrare och en bristfällig integration.
– Ja, det är klart att vi har segregation här, säger stadsdirektören Martin Andreae till Aftenposten, och fortsätter:
– Vi lever alla i samma stad, men inte i samma värld. Vid fotbollsmatcher ser du bara invandrare, inga etniska svenskar. På hockeymatcher är det bara svenskar, inga invandrare.
Boel Godner (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun fruktar däremot inte situationen, utan önskar att "fler länder gjorde som oss", och menar att Sverige är vana med att tackla segregation.
"Tråkiga rubriker"
När Expressen talar med Godner under lördagen så har hon hunnit läsa Aftenpostens artikel.
– Det är tråkiga rubriker. Jag tycker dessutom att det är fel. Vi är ett exempel där man vänder en dålig utveckling. Vi har varit nere, men nu ljusnar det på väldigt många sätt i Södertälje, säger hon och fortsätter:
– Vi har haft några mörka år bakom oss med grov organiserad brottslighet, som polisen tillsammans med kommunen har tagit tag i. Därmed inte sagt att det ska kopplas samman med flyktingmottagandet vilket man gör i den här artikeln. Det är olyckligt.
Däremot motsäger hon inte kärnan i Oslopolisens bedömning - att Södertälje är en segregerad stad. Godner menar att det är en naturlig följd av att 30 000 kristna människor med rötter i Mellanöstern, som har en stark gemenskap kring den egna kyrkan, är bosatta i staden.
– Visst lever man på sätt och vis åtskilda, säger hon.
– När människor har kommit hit som flyktingar har det funnits möjlighet att bosätta sig med vänner eller anhöriga i Södertälje. Man kan kalla det för segregation, men det är också en unik och fantastisk situation vi har, säger hon.