Oslo i sorg efter masskjutningen: ”Gråtit så mycket”

Expressens Jesper Bohlin rapporterar från Oslo.

OSLO. Nattens dödsskjutning vid gaybaren London Pub i Oslo har skakat Norge.

Under lördagen samlades stora folkmassor utanför brottsplatsen för att sörja – men också för att visa att de inte tänker låta rädslan vinna.

– Vi kan inte gömma oss när någonting sådant här sker, vi måste visa att vi är fler som älskar än som hatar, säger oslobon Mikaela Ehster Stien.

Natten mot lördag miste två personer livet och minst 21 personer skadades i en skottlossning vid gaybaren London Pub i centrala Oslo.

Under lördagseftermiddagen har en stor folkmassa samlats vid brottsplatsen och utanför polisavspärrningarna ligger ett hav av blommor och regnbågsflaggor, som lagts dit av oslobor som vill visa sina sympatier för brottsoffren.

Många är känslosamma och håller gråtandes om varandra.

Ett par som är på platsen är Mikaela Ehster Stien och Judit Kahrs Helleland. De är skakade av det som har hänt.

Mikaela Ehster Stien och Judit Kahrs Helleland är på plats vid gaybaren i Oslo.
Foto: Jesper Bohlin.

– Det är otroligt ledsamt och jag tycker det är så otroligt skit att någon dödar andra människor bara för att de är sura över att tjejer kanske gillar tjejer och killar kanske gillar killar, säger Mikaela.

– Jag gick förbi här någon timme innan det hände, och att man inte kan vara trygg på sina egna gator är förfärligt. Jag har gråtit så mycket, säger Judit.

”Ett angrepp på hela samhället”

Marianne Högalmen och Sunniva Herrestad är också på plats för att lämna blommor vid brottsplatsen. De hade tänkt gå med i den prideparad som skulle ha anordnats under lördagen, men som nu är inställd.

Marianne Högalmen och Sunniva Herrestad.
Foto: Jesper Bohlin

– Jag är helt i chock, vi får samlas och sörja nu. Men vi kommer inte sluta göra det vi gör, vi är ju de vi är. Jag tänker inte låta mig kvävas av någon idiot. Det här visar bara hur viktigt pride är, säger Sunniva.

Blir man rädd efter en sådan här händelse?

– Ja det är klart. Ett angrepp här är ett angrepp på hela samhället, säger Mikaela.

– Det kunde ha hänt oss, eller våra vänner. Det är helt absurt att tänka på, tillägger Sunniva.

”Nu ska vi visa vad kärlek är”

Hand Støvern och Lars Askerød står och omfamnar varandra framför avspärrningarna. De berättar att de känner ett stort obehag efter det som har hänt.

Vännen John Earhart, Hand Støvern och Lars Askerød.
Foto: Jesper Bohlin

De svarar på frågorna med tårar i ögonen.

– Man blir rädd, men man blir arg också. Man blir frustrerad och förbannad. Men då får man tänka att ”fan, nu ska vi visa vad kärlek är”, säger Hand.

– Om målet var att få oss att krypa under en sten så är det fel strategi, säger Lars.

Se mer:

Dagbladets reporter rapporterar från platsen.

”Såg folk springa – sedan hörde jag skott”

Vittnena till masskjutningen i Oslo

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.